Hemoroizii în sarcină sunt un subiect despre care puține mămici discută și cu care o mare parte dintre ele se confruntă la un moment dat. Am vrut să vorbesc cu un specialist și îi mulțumesc doamnei doctor Nicoleta Rebrisorean pentru că a acceptat invitația mea.
1. Spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră
Sunt Nicoleta Rebrisorean, medic primar de chirurgie generală și cu o experiență de 15 ani în Proctologie și Flebologie, iar preocuparea mea permanentă este de a cunoaște, însuși și promova cele mai noi metode de diagnostic și tratament.
În toată activitatea mea m-am ghidat pe principiile “primum non nocere”, adică în primul rând să nu facem rău, având ca obiectiv sănătatea pacienților și reintegrarea lor cât mai rapidă în activitate după tratament.
Practica în mediul privat mi-a oferit șansa de a trata pacientul cu maximă disponibilitate, dar mai ales cu satisfacția de a putea oferi o abordare holistică a problemelor medicale ale pacienților.
2. Ce sunt hemoroizii?
Termenul de hemoroizi provine din greaca veche și înseamnă “pierdere de sânge”, fiind legat de simptomul cel mai frecvent al hemoroizilor- sângerarea.
Clasic, hemoroizii sunt definiți ca dilatații varicoase ale venelor anorectale.
În mod fiziologic, există dilatații venoase anale așa numiții “hemoroizi fiziologici”, cu rol important în etanșeizarea orificiului și canalului anal, asigurând astfel continența gazelor.
Aceste dilatații devin entități patologice, atunci când se manifestă clinic prin semne și simptome.
3. Care sunt cauzele pentru care apar în timpul sarcinii?
Sarcina înglobează un șir de factori care contribuie la apariția hemoroizilor, printre care cei mai importanți sunt:
- Modificările hormonale (creștere progesteronului) duc la dilatații venoase, la creșterea în volum a venelor și la încetinirea tranzitului intestinal.
- Constipația datorată atât modificărilor hormonale din sarcină cât și sedentarismului, lipsei mișcării, lipsei consumului de fibre alimentare și a lichidelor,
- Creștere în dimensiuni a uterului face compresie importantă pe vasele care duc sângele venos de la membrele inferioare spre inimă, ducând la apariția hemoroizilor,
- Predispoziția familială și paritatea, adică prezența altor sarcini anterioare cresc riscul de apariție a hemoroizilor la gravide.
4. Care sunt simptomele care ar trebui să ne indice că avem nevoie de un consult din partea unui medic proctolog?
De cele mai multe ori, hemoroizii interni se manifestă prin prezenţa sângelui în scaun (inițial pe hârtia igienică, ulterior și în vasul de toaletă), disconfort anal, senzație de arsură sau usturime, durere, mâncărime.
Uneori se manifestă prin apariția unui prolaps hemoroidal reversibil (după scaun hemoroizii ies afară, iar după o perioadă sau după toaletă reintră în canalul anal).
Simptomele care ar trebui să determine solicitarea unui consult proctologic sunt:
- Sângerările anale, așa numitele rectoragii. Pot fi cauzate de: un hemoroid rupt, fisură anală, diverticuli, boli inflamatorii de colon sau tumori anorectale.
- Durerile anale, cu grade diferite de intensitate, de la disconfort, senzație de arsură, până la durere intensă, permanentă care incapacitează pacientul și îl scoate din activitate.
- Pruritul anal (mâncărimea) este relativ frecvent. După excluderea patologiei dermatologice poate semnala prezența unor hemoroizi interni.
- Scurgeri anale/secreții episodice sau permanente, pot fi semnul prezenței unei fistule perianale.
- Formațiuni papilomatoase pot indica prezența unor polipi, papile hipertrofice sau a condiloamelor date de HPV.
- Tulburări de transit mai frecvent constipația, dar și diareea sau alternanța diaree/constipație, necesită investigații suplimentare în colaborare cu medicii gastroenterologi, efectuarea unei colonoscopii și ulterior stabilirea unei diete corespunzătoare.
Viitoarea mămică trebuie să fie avizată și atentă la simptomele hemoroizilor, pentru a le recunoaște și mai ales pentru a știi când trebuie să se adreseze medicului proctolog.
5. Ce complicații pot avea hemoroizii la gravide?
Hemoroizii pot evolua în cursul sarcinii, din stadii incipente până la stadii avansate și pot prezenta diverse complicații, care grăbesc prezentarea gravidei la medic.
Cele mai importante complicații fiind:
- Tromboze hemoroidale externe
- Tromboflebite hemoroidale – caracterizată prin tromboză, edem inflamator și spasm sfincterian. Debutul este violent, în plină stare de sănătate, cu apariția unei dureri intense, însoțită de creșterea considerabilă în volum a hemoroizilor prolabați, care devin ireductibili. Simptomatologia poate determina imobilizarea pacientei, mersul și activitatea devenind aproape imposibile.
- Anemie prin sângerari mici și repetate
- Fisuri anale, producerea lor are loc de regula în contextul constipației, frecvent întâlnită în sarcină și alăptare.
- Dermatita perianală, reprezintă apariția unei eczeme a tegumentelor din jurul anusului, însoțită de regulă de prurit.
6. Cum se tratează hemoroizii în sarcină?
În sarcină, după ce problema a fost identificată, pentru a calma disconfortul, se recomandă câteva metode non-chirurgicale:
- Băi călduțe de șezut, care ameliorează circulația și reduc durerea.
- Nu se recomandă gheața sau comprese reci în zona anală.
- Se recomandă creme cu anumite substanțe active permise în sarcină pentru combaterea complicațiilor, precizând faptul că nu există creme care vindecă hemoroizii, ele au rolul de a reduce simptomatologia.
- Folosirea şerveţelele umede pentru toaleta locală după scaun, pentru ameliorarea simptomelor.
- La fel ca în cazul oricărei afecțiuni, se poate administra și un tratament medicamentos pentru hemoroizi, însă acesta trebuie să fie prescris de medic şi poate cuprinde: venotrofice premise în sarcină, antiinflamatoare locale, laxative, creme sau alte produse adecvate sarcini.
Este foarte important ca femeile însărcinate, cu probleme hemoroidale să se prezinte la un consult proctologic. Sunt și cazuri în care intervenţia chirurgicală este singura soluţia viabilă de tratament.
7. Cum se pot preveni hemoroizii în sarcină?
Hemoroizii pot fi preveniți atunci când gravida urmează câteva sfaturi practice și utile, important este să înceapă chiar din primele luni de sarcină.
- Evitarea sedentarismului: atunci când stai timp îndelungat pe scaun se îngreunează circulația sanguină, iar venele anorectale sunt sub presiune. Este indicat să ieși la plimbare, să profiți de orice ocazie pentru a face mișcare.
- Combaterea constipației: o dietă bogată în fibre și un aport adecvat de lichide poate fi tot ceea ce este necesar pentru a preveni constipația. Meniul zilnic trebuie să conțină fructe, legume proaspete, deoarece sunt bogate în apă, fibre, enzime care ajută la îmbunătățirea digestiei. Iaurtul este un produs care nu trebuie evitat. Uleiul de măsline se înscrie și el în lista produselor benefice, asumându-și rolul de lubrifiant asupra intestinelor.
- Evitarea consumului alimentelor iuți și a alcoolului
- Măsuri de igienă locală și generală
- Respectă reflexul de defecație, nu amâna momentul în care trebuie să mergi la toaletă, fără a te forța în timpul scaunelor și evită statul prelungit pe toaletă, ”toaleta nu este o bibliotecă”. Defecația dificilă și prelungită poate determina agravarea bolii hemoroidale
- Exercițiile Kegel: practicate zilnic, intensifică circulația sanguină în zona rectală și întăresc mușchii din jurul anusului. Presupun contractarea mușchiului pubococcigian timp de două secunde, urmată de relaxarea lui timp de alte două secunde, în serii de câte zece contracții, respectiv relaxări, pe care e indicat să le repeți de cel puțin zece ori pe zi.
8. Unde vă găsesc mămicile care doresc să apeleze la dumneavoastră?
Ma puteți găsi în cadrul Clinicii Medlife Cluj Napoca și în Centrul Medical Anastasios din Cluj-Napoca pentru consultații și tratamente de proctologie sau flebologie. Vă voi sta cu drag la dispoziție și voi încerca să vă ajut să depășiți aceste probleme care pot umbri temporar bucuria experienței unice din viața unei femei – sarcina.