Laptele matern este cel mai potrivit și prețios aliment care poate fi oferit unui nou-născut.
Din păcate nu toate mamele reușesc să alăpteze imediat după naștere.
Din fericire pentru cele din București, există singura bancă de lapte matern din România.
Îi mulțumesc doamnei doctor Cristina Enyedi, medicul coordonator al Băncii de lapte matern și doamnei Enona Chiriac, din partea Asociației Inima Copiilor pentru răspunsurile cuprinzătoare și pline de informații prețioase.
1. Ne puteți spune mai multe despre începuturile singurei bănci de lapte din România și care sunt activitățile pe care le desfășurați până în prezent?
Totul a început cu alăptarea!
Medicii de la Marie Curie, din Secția de Terapie intensivă nou-născuți și-au dorit mult ca micuții cu boli grave pe care îi au în grijă să primească cât mai mult lapte matern.
Așa au apărut în secție consultanții în alăptare care au ajutat mamele pe partea de alăptare. Și am cumpărat pompe de sân de uz spitalicesc – câte una pentru fiecare mamă.
Tot mai mulți copii au putut fi hrăniți cu laptele mamei lor. Am început să păstram laptele în plus pentru a-l administra copiilor ulterior, când era nevoie de el.
E de spus că secția noastră încurajează toți părinții – mame sau tați – să stea cât mai mult alături de copilul lor, chiar și 24 de ore, dacă ei pot și își doresc asta. Așa e construită secția și așa cred medicii că e cel mai bine pentru cei mici. Avem și locuri de cazare pentru mamele din provincie.
Cu mamele în secție, cu consultanți în lactație în secție, cu medici care susțin alăptarea, așa a început banca de lapte!
A durat 2 ani ca Asociația Inima Copiilor să facă rost de banii necesari și să amenajeze banca și alți 2 pentru a primi aprobarea de funcționare. Ușor n-a fost, vă imaginați…
Din 2018 putem păstra în condiții bune laptele mamelor pentru propriii copii și putem procesa lapte donat pentru copiii din secție care nu-l pot primi de la mama lor.
Și acest lapte donat și procesat e foarte important pentru beneficiarii noștri – copiii foarte mici, foarte fragili, foarte bolnavi îngrijiți la Marie Curie, în Secția de Terapie intensivă nou-născuți.
2. Ce trebuie să facă o mamă care dorește să doneze lapte matern?
Simplu: să aibă mai mult lapte decât are nevoie copilul ei, să fie sănătoasă și, cel mai important, să își dorească să ne ajute să hrănim copiii bolnavi de la terapie intensivă care nu pot primi laptele chiar de la mama lor.
Și, până una-alta, să locuiască în București sau în apropiere.
Pentru că micuții care primesc laptele sunt nou-născuți cu boli grave, foarte mici, foarte sensibili, trebuie să garantăm că laptele pe care îl primesc e bun și sigur.
Vorbim, deci, pe îndelete cu mama și ne asigurăm că este sănătoasă- sunt câteva condiții pe care e nevoie să le îndeplinească, la fel ca și în cazul donărilor de sânge. Și va face câteva analize de sânge.
Mama donatoare primește apoi de la noi tot ce are nevoie pentru a colecta lapte pentru bancă, începând cu pompa de sân, recipientele necesare și până la lucruri de detaliu cum ar fi termometru, mănuși, dezinfectanți, tot.
Donarea de lapte e benevolă și nu e răsplatită cu bani, singura răsplată pe care donatoarea o primește e mulțumirea că ajută un copil a cărui viață începe, pe muchie de cuțit, la terapie intensivă.
3. Câte mame donează anual?
O parte dintre donatoarele noastre sunt chiar mămicile pacienților de la terapie intensivă nou-născuti de la Marie Curie. Uneori au mai mult lapte decât primește bebelușul lor îngrijit în secție și sunt dornice să ni-l ofere pentru a putea hrăni și alți pacienți. Deseori donarea continuă și după ce mama se externează cu copilul.
Alte donatoare sunt mame care donează de acasă – au surplus constant și doresc să ajute.
Numărul de donatoare variază foarte mult– totul se reglează în funcție de cât timp rămâne o donatoare alături de noi și cât lapte donează și, pe de altă parte de numărul de copii din secție care au nevoie să primească lapte donat și de cantitatea pe care o primesc.
În 2019 cam jumătate dintre copii primeau lapte chiar de la mama lor și aveam doar câțiva copii hrăniți cu lapte donat.
În pandemie, însă, lucrurile s-au schimbat, restricțiile au ținut unele mame departe de spital. Am avut, deci, mai puțini copii alăptați, în schimb a fost nevoie să hrănim cu lapte donat aproape jumătate dintre pacienți.
Asta a însemnat că, în 2020, banca a procesat 690 litri de lapte matern, de două ori și jumătate mai mult decât în anul anterior. Donatoare avem între 15 și 25 în fiecare an.
Mulțumim fiecăreia dintre ele, pentru tot efortul, pentru fiecare recipient de lapte, pentru fiecare picatură. Și promitem donatoarelor că încercăm ca nicio picătură din laptele donat de ele să nu se piardă!
4. Care sunt condițiile de păstrare pe care trebuie să le îndeplinească laptele care urmează să fie donat?
Cel mai important este ca laptele să ajungă la bancă în siguranță și cât mai repede: mamele îl aduc congelat la cel mult 2 săptămâni. În bancă îl păstrăm la -25°C, și nu pot trece mai mult de 3 luni între momentul în care a fost extras și momentul în care laptele este pasteurizat.
Regulile băncii sunt foarte stricte pentru că avem de hrănit copii foarte mici și foarte bolnavi, care trebuie să primească hrană bună și absolut sigură.
5. Poate dona orice mamă din România?
Ne greu să preluăm lapte de la distanțe mari față de București. În anii ăștia ne-am zbătut să aducem lapte de la Râmnicu Vâlcea, Craiova sau Brașov, dar, în principiu ne dorim donatoare din București sau împrejurimi.
6. Ce se întâmplă cu laptele după ce ajunge în bancă?
Odată ajuns în bancă laptele e congelat, înainte de pasteurizare recoltăm analize microbiologice și de compoziție, pasteurizam apoi laptele prin metoda Holder (pasteurizare la 62.5°C pentru 30 de minute urmată de răcire rapidă– e cea mai des utilizată metodă).
După pasteurizare facem din nou analize și îl depozităm până când ajunge să fie turnat în recipientele de hrănire pentru copii.
Pentru siguranța și usurința în manevrare folosim la hrănirea copiilor recipiente de unică folosință fără BPA și BPS și tetine fără latex de dimensiuni potrivite celor mici– altă cheltuială pentru care Asociația Inima Copiilor încearcă să strângă fonduri.
Tot procesul acesta este complex și costisitor, presupune rigoare în muncă, confidențialitate absolută și o evidență strictă pentru fiecare strop de lapte.
7. Cine primește laptele donat?
Lumea științifică, OMS, toată lumea e în acord: pentru un copil, cel mai bun lapte e laptele propriei mame. Atunci când el nu e disponibil, a doua opțiune e laptele matern donat, abia ultima opțiune e formula.
Laptele matern e important pentru orice copil, pentru nou-născuții cu probleme grave, laptele matern e pur și simplu VITAL!
Laptele donat la Marie Curie ajunge la nou-născuții internați în Secția de terapie intensivă nou-născuți, copii cu boli grave, prematuritate extremă, afecțiuni rare. Ei sunt cei care au cele mai mari beneficii din administrarea de lapte matern și sunt, deocamdată, singurii noștri beneficiari.
Atunci când nu pot primi lapte de la propria mama, îl vor primi de la banca de lapte – dacă, desigur, părinții sunt de acord cu asta, și cam toți sunt…
În numele copiilor care primesc laptele donat și al părinților lor, în numele medicilor care îi îngrijesc, le mulțumim din inimă donatoarelor noastre de lapte!
8. Am văzut pe pagina celor de la EMBA (European Milk Bank Association) că sunt țări care au peste 30 de bănci de lapte (Germania, Franța, Italia), în România este doar una și nu mai apar altele ca fiind planificate.
Ce ne lipsește? Nu este nevoie de asemenea bănci și la noi?
Sperăm să se deschidă și la noi mai multe bănci- și nu doar sperăm, ci chiar lucrăm la asta.
De ce nu avem mai multe? Răspunsul e simplu: e foarte scump!
Pentru a construi banca de la București, Asociația Inima Copiilor a strâns și a investit peste 200.000 euro la Marie Curie (amenajarea încăperilor existente, utilități, echipamente, consumabilele pentru început).
Asociația continuă să sprijine banca pentru procesarea laptelui și pentru administrarea hranei cu 40-50.000 euro anual.
Vorbim de bani mulți pe care nu știm câte spitale îi pot investi.
Iar acum Inima Copiilor extinde Secția de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie. Vor fi mai mulți copii și va fi extinsă și Banca de lapte matern. Au cumpărat deja două echipamente noi, dar încă avem nevoie de cam 120.000 euro pentru a finanța extinderea băncii – îi căutăm!
9. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat de când există banca de lapte? Dar cele mai mari satisfacții?
Cele mai mari provocări de când există banca… au fost înainte ca ea să existe.
A trebuit să învățăm cum se face o bancă de lapte, am învățat de la zero absolut tot: cum se procesează laptele, ce echipamente sunt necesare, cum trebuie să fie spațiul, ce au de făcut oamenii, tot. A trebuit să găsim banii, nu puțini! Apoi am lucrat să obținem aprobările ca să putem funcționa. Nu e ușor să pui pe roate în România un proiect absolut nou și inovator!
Ne-a sprijinit și încurajat enorm doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de la Marie Curie.
Ne susține necondiționat echipa dumnealui. Pentru că toți își doresc să le ofere pacienților lor cea mai bună hrană: laptele matern!
10. Cum vedeți viitorul băncii de lapte în România?
Cum spuneam, banca trebuie să se extindă ca să poată hrăni copiii din secție atunci când vor fi 50 de pacienți internați, nu 27, ca acum. Ne bucurăm că vom putea fi de folos mai multor copii care vor primi lapte de la propria mamă sau donat, dar și mai multor mame pe care le vom ajută să alăpteze.
Banca va trebui să își dubleze capacitatea, deci vom dubla spațiul, vom updata echipamentele și vom adăuga altele noi (mai multe pompe de sân, mai multe congelatoare etc.). Cum spuneam, avem nevoie de încă 120.000 euro care să acopere extinderea și un an de funcționare.
Le suntem recunoscători sponsorilor și donatorilor datorită cărora banca există astăzi și sperăm să găsim mai mulți prieteni care să ne ajute să mărim banca.
11. Unde pot găsi mămicile mai multe informații despre banca de lapte?
Mamele care observă că au mai mult lapte decât mănâncă micuțul lor și se gândesc să doneze pot afla mai multe despre bancă pe http://www.bancadelapte.ro