Bine ați venit la o incursiune literară inspirată de evoluția personală și de călătoria părintelui modern! În articolul nostru de astăzi, vom explora “Top 20 de cărți de dezvoltare personală pentru părinți” – o selecție atentă de opere care oferă ghiduri, înțelepciune și perspectivă pentru acei eroi silențioși care navighează prin provocările și bucuriile parentalității.
De la abordări practice pentru gestionarea stresului și construirea unei comunicări sănătoase cu cei mici, până la explorarea profundă a legăturii speciale dintre părinte și copil, această listă adună cărți semnificative și motivaționale. Fiecare titlu este ca o fereastră deschisă spre înțelegerea mai profundă a relației parentale și a dezvoltării personale continue.
Indiferent dacă sunteți părinte pentru prima dată sau aveți deja experiență, aceste cărți vă vor ghida într-o călătorie de autodescoperire și creștere într-un rol atât de complex. Să începem această călătorie literară dedicată dezvoltării personale și parentale.
1. Ține-ți copiii aproape- Gordon Neufeld, Gabor Maté
Într-o lume în care cantitatea de informații oferite atât părinților, cât și copiilor este atât de mare, încât a devenit prea greu de gestionat, Ține-ți copiii aproape te învață să-ți asculți instinctele și să devii un observator atent al fiului sau al fiicei tale.
Vei afla de ce este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, cum să-l recâștigi pe cel mic, cum să restabilești bazele atașamentului, atât de important în relația cu el, și cum să contrabalansezi tendințele decadente ale societății, care țintesc direct la tineri.
2. Copilul invizibil- Gáspár György
Copilul invizibil îi invită pe părinți să descopere metodele esențiale prin care își pot ajuta copiii să crească frumos, punând accent pe înțelegerea de sine a părinților.
Cert este că nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim; cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.
3. Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor- Gary Chapman, Ross Campbell
Fiecare copil, ca de altfel fiecare adult, îşi exprimă şi receptează cel mai bine iubirea într‑un limbaj propriu. Oricât de mult ar fi iubiţi de părinţi, copiii nu ştiu acest lucru de la sine. De aceea este foarte important ca părinţii să descopere şi să înveţe principalul limbaj de iubire al copiilor lor.
Prin intermediul unuia dintre cele cinci limbaje de iubire, specific copilului dumneavoastră – timpul acordat, cuvintele de încurajare, darurile, serviciile sau mângâierile fizice, îi veți putea transmite în mod eficient și necondiționat sentimente de respect, afecțiune și implicare totală, care vor avea o mare rezonanță în sufletul său.
4. Cum să le vorbim copiilor astfel încât să ne asculte- Joanna Faber, Julie King
Cartea Joannei Faber și a lui Julie King vă dezvăluie secretele comunicării cu copiii mici – cum să îi ascultați, cum să îi determinați să vorbească, cum să înțelegeți ce gândesc, ce simt și ce vor. Autoarele vă propun strategii și exemple utile în procesul educării celor mici pentru a vă ajuta să depășiți dificultățile cu care vă confruntați.
Cum primii ani de viață ai copiilor sunt foarte importanți pentru formarea și dezvoltarea lor, acest ghid vă va însoți pașii în fascinanta călătorie a modelării unor caractere puternice și echilibrate.
5. Fără țipete- Hal Runkel
“Poate că nu vom reuși să eliminăm țipetele cu totul, până la finalul vieții noastre, poate că vom mai avea scăpări, poate că nu va fi totul ca în filme. Însă ceea ce copiii noștri vor primi de la noi vor fi niște părinți conștienți, niște părinți care se educă pentru un rol pe care nicio altă generație nu a avut șansa să și-l asume, niște părinți care în fiecare zi încearcă să facă mai bine decât ieri. Iar asta este cu adevărat minunat.
Copiii ne iartă și ne iubesc, oricâte greșeli am face. Iar pentru asta, noi le suntem datori să nu ne oprim niciodată din a învăța să le fim părinți mai buni“- Atena Boca, fondatoarea comunităţii LaPrimulBebe.
6. Cele cinci limbaje de iubire pentru adolescenți- Gary Chapman
“Mi-aș dori să pot înmâna personal această carte tuturor părinților de adolescenți, spunându-le: „Am scris-o pentru dumneavoastră. Știu că vă iubiți copilul. Însă nu sunt sigur că el vă simte iubirea. Nu presupuneți că totul e bine. Învățați limbajul primar de iubire al adolescentului și vorbiți-l frecvent. Nu este ușor. Știu. Am trecut prin asta. Dar merită efortul. Roadele le va culege adolescentul, dar și dumneavoastră.“ Nimic nu este mai important pentru generațiile viitoare decât eficiența cu care îi iubim pe adolescenții de acum”- Gary Chapman.
7. Copil bogat, copil isteț- Robert Kiyosaki
Niciodată nu este prea devreme să investești în educația financiară a copilului tău. În această carte, autorul ți se adresează ție, ca părinte, ca să începi să ai grijă de viitorul financiar al copilului tău.
8. O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă-Ioana Chicet-Macoveiciuc
Ioana Chicet-Macoveiciuc este autoarea unuia dintre cele mai iubite bloguri româneşti despre creşterea copiilor. În prima ei carte, ea spune povestea adevărată a propriei familii fericite. Cum e mai bine să naşti, prin cezariană sau natural, cum trebuie răspuns crizelor de furie ale celor mici, cum să-i aperi de necazuri şi să le laşi libertatea de care au nevoie, care e cea mai bună hrană, ce e de făcut când responsabilităţile par să te copleşească?
Nonficţiune narativă, O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă răspunde acestor întrebări şi multor altora nu prin reţete universal valabile, ci prin experienţa personală a unei mame care ştie să zâmbească şi să te facă să zâmbeşti. Uneori, printre lacrimi. O carte ca o îmbrăţişare – şi cine nu are nevoie de o îmbrăţişare?
9. Curajul de a fi un părinte imperfect- Sandra O’Connor
Fiecare tantrum, fiecare NU, fiecare nouă etapă a celui mic îți oferă o șansă prețioasă de a-ți observa propriile reacții și de a alege ce vrei să îi transmiți copilului tău din tot ce ai învățat din cărți, dar și de la propriii părinți.
De aceea, Dr. Sandra O’Connor îți pune la dispoziție instrumente și strategii inspirate de cele mai moderne teorii din SUA pentru te ajuta să depășești momentele dificile, să-ți recunoști imperfecțiunile și să te privești cu mai multă înțelegere și blândețe.
10. Traume ascunse- Catherine Gildiner
Lipsa de afecțiune, abandonul, neglijarea sau umilirea trăite în copilărie sunt traume care ne pot urmări întreaga viață și chiar se pot transmite din generație în generație.
Dacă vrei să găsești drumul vindecării, ești invitat în cabinetul unuia dintre cei mai cunoscuți psihologi americani. Catherine Gildiner ne spune poveștile fascinante ale celor mai memorabili pacienți din cariera sa și ne dezvăluie, pas cu pas, metodele folosite pentru a-i ajuta să își regăsească echilibrul și bucuria de a trăi. Exemplele pline de speranță ale celor cinci eroi de pe canapea te vor motiva și pe tine să-ți înfrunți propriii demoni și să te eliberezi de rănile trecutului.
11. Dincolo de parenting și teorii. Provocările părintelui de azi- Mirela Retegan
Vrei să fii părintele perfect? Renunță! Fii părintele de care are nevoie copilul TĂU. Nu suntem la fel. Dincolo de teorii și de recomandări generale se află părinți și copii cu probleme reale, fiecare cu propriile sale emoții, speranțe și frici.
De aceea, în dialogurile dintre Mirela Retegan și Gáspár György incluse în această carte nu vei găsi discuții generice despre părinți perfecți și scenarii ipotetice, ci răspunsuri la întrebări reale trimise de părinți imperfecți care, în ciuda tuturor obstacolelor, își doresc să le ofere aripi copiilor lor și să învețe să zboare alături de ei.
12. Cum să educăm copiii mici cu respect și blândețe- Janet Lansbury
Cel mai mare merit al cărții Cum să educăm copiii mici cu respect și blândețe este că explică foarte clar părinților care este perspectiva copilului lor mic asupra lumii în care a sosit și pe care încearcă să o deslușească. Una dintre cele mai mari provocări în viața de proaspăt părinte sunt așteptările prea mari de la copilul mic. Ne așteptăm să doarmă bine, să mănânce mult, să plângă cât mai puțin, să fie cuminte și cooperant ca-n filme.
Doar că realitatea e destul de diferită, iar părinții pot ajunge foarte repede să se simtă depășiți, nepricepuți, gata să fugă în lume. Janet Lansbury, educator parental și autoare a mii de materiale pentru părinți din toată lumea, ne explică scurt și direct ce simt și vor copiii noștri, cum să înțelegem care sunt nevoile lor, cum să ne ghidăm copiii în toate cu respect, răbdare și blândețe.
13. Nu există copii răi- Janet Lansbury
Cartea aceasta ne ajută să înțelegem că atunci când un copil se poartă într-un fel nepotrivit sau enervant pentru noi (ni se împotrivește, face crize de furie, plânge, se smiorcăie, ne sfidează sau lovește), el încearcă să ne comunice în singurul fel disponibil la această vârstă că are nevoie să îi oferim o limită, să-l oprim cu respect și blândețe, să-l ghidăm și să-l îngrijim cu iubire, să-i transmitem mesajul: Nu te îngrijora, sunt aici pentru tine orice-ar fi și mă pot descurca în orice situație.
Toți copiii fac asta, e o etapă normală și sănătoasă în dezvoltarea lor. Janet Lansbury ne arată într-un mod simplu, concis și extrem de util cum putem avea o relație armonioasă cu copiii noștri și ne oferă câteva soluții eficiente pentru a reacționa la comportamentele dificile.
14. Harta parentingului modern- Dr. Shefali
Prin acest ghid practic de parenting, Dr. Shefali, autoarea bestsellerului Cartea femeilor care merită mai mult, oferă soluții pas cu pas, care ne învață pe noi, părinții, să punem capăt ciclurilor generaționale toxice și să ne creștem copiii altfel decât am fost noi crescuți, lăsându-i să fie autentici, independenți și sănătoși din punct de vedere emoțional.
15. Creierul copilului tău- Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson
Bazându-se pe date recente din diverse științe, autorii explică de ce copiii au accese de furie, se bat ori stau îmbufnați. Apoi ne învață cum să convertim fiecare “ieșire”, conflict sau teamă într-o ocazie de a cultiva o dezvoltare emoțională și intelectuală sănătoasă a copiilor, astfel încât să avem cu toții o viață echilibrată, plină de sens și de armonie.
16. Copilul tău. Părinții tăi. Tu.- Ioana Chicet-Macoveiciuc
După cinci ani de la publicarea bestsellerului O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă, Ioana Chicet-Macoveiciuc revine cu o carte dedicată mamelor, un volum mai dens, mai intim și plin de istorii personale, scris sub forma unei lungi scrisori de apreciere și încurajare din partea autoarei pentru fiecare femeie care se va cufunda în lectura acestor pagini.
Copilul tău. Părinții tăi. Tu nu este doar o carte de parenting foarte bună, ci și o cronică a unei familii cu trei generații în România comunistă și în România postrevoluționară, o călătorie personală plină de emoție, în care se vor regăsi toți adulții zilelor noastre, cu bune și cu rele, cu lacrimi de râs, dar și de nostalgie, dor și recunoștință.
17. Corpul meu e doar al meu- Elizabeth Schroeder
Cartea Corpul meu e doar al meu, în forma sa concentrată și foarte la obiect, este un ghid care va ajuta pe orice părinte să‑i explice clar copilului său ce sunt limitele personale, ce înseamnă consimțământul, care atingeri sunt potrivite și care nu, care e cea mai bună abordare atunci când cineva îți cere să ții un secret. Autoarea Elizabeth Schroeder este doctor în științe educaționale și are peste treizeci de ani de experiență în predarea cursurilor de educație pentru părinți.
18. Copiii erei digitale- Martin L. Kutscher
Cu sau fără ecrane la vârstă mică? Ce efecte au ele asupra copiilor noștri? Și cum facem să limităm accesul copilului la ceva atât de prezent în viața noastră?
Această carte, scrisă de Dr. Martin L. Kutscher, neurolog pediatru, prezintă (cu studii și analize documentate) efectele negative ale timpului îndelungat petrecut în fața unui ecran, care sunt multiple: educaționale (pierderea concentrării, note mici, lipsă de interes la școală și la teme), psihologice (goana după confirmare din partea altora, limitarea creativității, stres, anxietate socială, agresivitate), neurologice (modificări reale ale creierului care duc la scăderea motivației și a autocontrolului), dar și fizice (oboseală, dureri de spate, alimentație nesănătoasă, obezitate, risc mărit de accidente, deteriorarea auzului).
Din fericire, cartea ne oferă și multe soluții pentru a preveni sau a reduce efectele negative de mai sus. Pentru că tehnologia ne poate face bine, dacă știm să găsim echilibrul pentru copiii și familia noastră.
19. Nu copilul e de vină- Ioana Scoruș
Psihoterapeut cu practică îndelungată, Ioana Scoruș pornește de la experiența de lucru, la cabinet, cu copiii, adolescenții și părinții lor pentru a creiona nu doar portretul actualelor generații, ci și al societății noastre, în ansamblul ei. Punând sub lupă mediul în care cresc copiii, calitatea învățământului, abundența de activități extrașcolare, dependența de ecrane, dezinteresul pentru lectură, autoarea încearcă să afle care sunt adevăratele valori ce ar trebui să jaloneze drumul celor mai tineri prin hățișurile vieții.
20. Părinți liniștiți, copii fericiți- Laura Markham
Care este cel mai important lucru pe care îl poate face un părinte pentru copilul său? Să-și înțeleagă, să-și accepte și să-și regleze propriile emoții. Într-un stil accesibil și documentat, dar și profund uman, dr. Laura Markham ne învață cum să construim acea relație bazată pe încredere, care să excludă de la sine amenințările, cicăleala, rugămințile, mituirea, țipetele și pedepsele.