Doamna doctor Raica Florin este recomandată, căutată și apreciată de către mămicile din Cluj-Napoca și pe bună dreptate, este o persoană caldă și empatică, iar îngrijorările mămicilor și problemele celor mici își găsesc rezolvare în cabinetul dânsei.
“Încă din copilărie mi-am dorit să devin “doctor de copii”. Visul a devenit în mare parte realitate, pentru că o mare parte a timpului mi-l petrec împreuna cu copiii pacienți și cu părinții lor, dermatologia pediatrică fiind o preocupare deosebit de dragă mie.
Așa că îi dedic mult timp și energie, particip permanent la cursuri și congrese de profil pentru a putea face față cu succes provocărilor ce apar din interacțiunea cu micii pacienți.”
Este medic de 21 de ani și în prezent lucrează la clinica Bright Skin.
Doamna doctor a răspuns afirmativ invitației mele de a discuta despre protecția solară la bebeluși (îi mulțumesc și pe această cale), așa că vă invit să citiți mai jos informații de interes oricărui părinte cu privire la acest subiect.
1. De la ce vârstă se poate aplica o cremă cu protecție solară unui bebeluș?
Recomandarea actuală este ca până la vârsta de 1 an (cel puțin) sa evităm expunerea directă la soare a copiilor. Asta înseamnă să preferăm umbra.
Nu întotdeauna însă este posibil acest lucru, situație în care este important să folosim bluze cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pălărie de soare (care să facă umbră atât feței cât și gâtului și urechilor), ochelari de soare cu filtru UV, iar pe porțiunile de piele neacoperite să aplicăm creme fotoprotectoare.
În momentul de față există pe piață produse care au studii de siguranță în aplicare de la vârsta de 6 luni, majoritatea produselor fotoprotectoare din gama pediatrică fiind însă indicate după vârsta de 1 an.
2. Ce trebuie să conțină o cremă cu protecție solară adecvat pielii unui bebeluș? De ce ingrediente trebuie să ne ferim?
Pielea bebelușilor are o capacitate foarte mare de absorbție, de aceea este important ca produsele aplicate pe piele lor (oricare ar fi ele) să fie cât mai neutre din punct de vedere chimic și să aibă cât mai puține componente. Principiul “less is more” se aplică foarte bine la bebeluși în acest caz.
În cazul fotoprotectoarelor, se preferă utilizarea de filtre minerale (oxid de zinc, dioxid de titan etc) care nu se absorb, în detrimentul celor chimice. Dezavantajul acestor filtre este faptul că pielea rămâne albă, ca “văruită” după aplicare.
3. Cât de des trebuie aplicată crema în decursul unei zile? O aplicăm și în zile cu nori sau în care nu mergem la plajă?
Cremele fotoprotectoare necesită reaplicare la 2-3 ore sau chiar mai des dacă stăm în apă (mare, piscina etc) sau transpirăm abundent indiferent de vârstă.
Și prin stratul de nori trec ultravioletele, deci da, cremele fotoprotectoare se aplică și în zilele înnorate. Fotoprotecția se recomandă a fi aplicată pe toată durata sezonului însorit, indiferent de unde ne aflăm: munte, mare etc.
Atenție, și iarna, când este senin și zăpadă, cantitatea de UV-uri este foarte mare (prin reflexie) deci este necesară fotoprotecția.
4. Ce se întâmplă dacă nu aplicăm cremă cu protecție solară?
Atunci când ne expunem neprotejați la soare, mai ales în intervalul 10:30-17:00 riscul pe termen scurt este să ne “ardem”. Din păcate, arsurile solare, mai ales cele din copilărie cresc semnificativ riscul de cancer de piele la vârsta adultă.
De asemenea, să nu uităm că soarele este principalul factor implicat în procesul de fotoîmbătrânire, deci, dacă dorim să avem o piele frumoasă și tânără mai mult timp, este foarte importantă fotoprotecția (aici este inclusă și evitarea completă a solarelor!).
5. În cazul în care bebelușul are arsuri solare, ce ar trebui să facem în primă instanță?
Arsura solară vine cu un disconfort local semnificativ, pielea este roșie, “strânge”, ustură. Se recomandă aplicarea de puffuri de apă termală și de creme ușoare, fluide (ajută dacă acestea sunt ținute la frigider).
Dacă arsura este mai severă și asociază bule (beșici) este obligatoriu consult medical de urgență.
Arsura solară poate fi însoțită de fenomenul de insolație (practic un grad mai mare sau mic de edem cerebral care evoluează cu durere de cap în primul rand) – la copilul mic și foarte mic insolația poate avea efecte dezastruoase.
Dacă copilul este foarte agitat sau din contra letargic, are vărsături în jet, este necesar consult medical de urgență.
6. Puteți să ne recomandați o cremă de pe piață și să ne spuneți dacă trebuie respectate anumite condiții de păstrare?
Toate firmele serioase de dermato-cosmetice au game speciale dedicate grupei pediatrice (La Roche Posay, Isispharma, Bioderma, Uriage, Avene etc), cu diferite texturi și gramaje. Sunt produse cu studii de siguranță serioase în spate, a căror compoziție se ajustează și adaptează pe măsură ce apar noi informații de siguranță.
Este foarte important să ne asigurăm că, produsul are spectru larg (SPF se referă doar la blocarea ultravioletelor de tip B), adică ne protejează și de UVA (ultravioletele de tip A).
Nu sunt necesare condiții speciale de păstrare, dar este importantă respectarea termenului de garanție și a celui de la deschiderea flaconului (de altfel, dacă folosim corect fotoprotectorul nu ar trebui să ne ajungă un flacon un sezon întreg și să ne mai și rămână pentru următorul).