
Alegerea unei scoici auto pentru bebeluș este o investiție pe care orice părinte trebuie să o facă pentru siguranța, integritatea și sănătatea celui mic.
Doamna Dr. Alice Dona Mitu, fondator al “Fundației Siguranță Auto Copii”, a avut disponibilitatea de a răspunde unor întrebări cu privire la acest subiect și îi mulțumesc pe această cale.
1. De când există Fundația Siguranță pentru Copii și care sunt principalele activități pe care le desfășoară?
Fundația Siguranță Auto Copii a fost înființată în anul 2019, iar misiunea pe care ne-am propus-o este aceea ca prin educație și campanii de conștientizare să schimbăm atitudinea adulților din România (părinți, bunici, educatori, profesori) în ceea ce privește respectarea regulilor de circulație de către cei mai mici dintre participanții la trafic, indiferent de calitatea acestora: pietoni, bicicliști, trotinetiști.
Fundația derulează în prezent mai multe proiecte, cum ar fi: Caravana Naționala Siguranța Auto Copii, Prima Scoica sau Siguranța Auto a Copilului Tău începe din Maternitate, Verde Pentru Siguranță.
2. Unde vă găsesc părinții care doresc să apeleze la ajutorul dumneavoastră?
Părinții pot să apeleze la consultanții noștri prin intermediul celor 3 Centre de Siguranță din București, Brașov și Constanța, locuri în care pot beneficia de servicii de testare, instalare și închiriere scaune auto pentru copii și pot participa la cursuri de siguranță auto și prim ajutor în caz de accident cu victime copii.

3. Ce trebuie să urmărim atunci când urmează să achiziționăm o scoică pentru bebeluș?
Scoica trebuie aleasă în funcție de dimensiunile estimate la naștere ale bebelușului, mai precis în funcție de lungimea și greutatea estimate conform ultimei ecografii.
Exista scoici ce pot fi folosite pentru copii cu greutate normală la naștere și scoici pentru prematuri sau copii cu greutate mică la naștere care oferă un alt tip de poziție respiratorie.
De asemenea, trebuie să fim atenți ca această scoică să fi fost testată la impact de una din organizațiile independente de tipul ADAC, OAMTC, NHTSA, RACE, TCI.
4. Sunt scoicile second-hand sigure?
Doar dacă scoica second-hand este luată de la un membru al familiei despre care știm sigur că a utilizat-o și întreținut-o corect și care nu a fost implicat în vreun accident rutier (fie el și unul minor).
Nu recomandăm altfel achiziția de scoici second-hand, deoarece nu poate fi exclusă implicarea acestora într-un accident produs la viteze mai mari de 10 km la ora (ceea ce poate conduce la fisuri insesizable ale structurii) sau alte defecte produse prin utilizarea anterioară necorespunzătoare (expunere prelungită la temperaturi ridicate, chingi deteriorate, accesorii esențiale lipsă- inserturi nou-născut, protecții pentru umeri)
5. Trebuie scoica să țină cont de modelul mașinii?
În cazul scoicii, modelul mașinii nu contează pentru că este recomandat ca scoica să fie asigurată în centura de siguranță și nu în baza Isofix.
6. Este sigur să pui scoica pe scaunul din față al șoferului? Cum trebuie ea să fie orientată raportat la sensul de mers?
Se poate pune scoica și pe locul pasagerului din dreapta cu condiția dezactivării airbagului frontal și împingerea cât mai în spate a scaunului pasagerului din dreapta.
Scoica, indiferent de poziționarea acesteia în mașină se montează EXCLUSIV cu spatele la sensul de mers.

7. Cum procedăm dacă bebelușul nu vrea să stea în scoică? Știu că sunt unii părinții care povestesc că bebelușul plânge din momentul în care este pus în ea și nu se oprește până nu e luat.
Dacă bebe plânge în scoică este indicat să tragem pe dreapta și să așteptăm ca bebe să se calmeze și în niciun caz să nu îl scoatem din scoică. Să îi vorbim calm, știut fiind faptul că tonul vocii părintelui îi calmează pe cei mici.
8. Ce termen de “valabilitate” are o scoică?
Termenul de valabilitate al unei scoici variază în funcție de producător, în medie fiind de 4-5 ani (trebuie să identificam pe carcasa scaunului data de fabricație și să socotim timpul de la acea dată).
9. Când știm că e momentul potrivit să renunțăm la scoică și să trecem la scaunul auto?
Momentul promovării bebelușului din scoică în scaun din grupa următoare este acela în care cel mic ajunge la limita superioară de omologare a scoicii (13 kg dacă e omologare R44.04 sau 76=87 cm dacă e omologată i-Size ) sau momentul în care creștetul copilului ajunge la marginea de sus a tetierei scoicii.

10. Ne puteți recomanda anumite mărci sau magazine de unde putem achiziționa scaune auto?
Recomandăm magazine în care scaunele să poată fi testate în mod real pe mașină și cu copilașul prezent și în care să existe o selectie exclusivă de scaune auto verificate ADAC, OAMTC, NHTSA, PLUS, RACE, TCI, nu doar omologate de către producator.
Nu recomandăm achiziția online a scaunelor auto fără testare prealabilă în mașină.