Mi-am dorit mult să îi adresez câteva întrebări Narcisei, poate pentru că alăptarea este un subiect drag mie și cu siguranță o să vă dați seama de asta și din mulțimea întrebărilor adresate.
Experiența alăptării pentru mine nu a început cu dreptul (poate o să povestesc cu altă ocazie) și știu că azi reușesc să fac asta în cea mai mare parte datorită informațiilor și sfaturilor oferite de către Narcisa, căreia îi mulțumesc din suflet.
Narcisa este consultant în alăptare certificat internațional IBCLC, moașă și fondatoarea “Miracolul Nașterii- Centru de alăptare, educație, consultanță și consiliere prenatală și postanatal”- https://miracolulnasterii.ro/.
Vă invit mai jos să citiți informații valoroase despre alăptare, pe care aș fi vrut să le știu înainte de a începe alăptarea.
1. Spune-ne câteva cuvinte despre tine și de cât timp practici profesia de consultant în alăptare certificat internațional.
Mă numesc Narcisa, sunt moașă, lucrez cu mămicile și bebelușii de aproximativ 11 ani.
Sunt fascinată permanent de tot ceea ce presupune nașterea, alăptarea, nevoile și îngrijirile bebelușilor și întreaga familie care primește un nou suflețel în sânul ei.
Am avut șansa să îmi încep munca, după terminarea facultății de Moașe, chiar pe o secție de Neonatologie, unde am învățat extraordinar de multe lucruri.
Consultant în alăptare certificat internațional, sunt de 6 ani.
Anul trecut m-am recertificat pentru încă o perioadă de 5 ani, deoarece, o dată la 5 ani este nevoie de acest proces al recertificării pentru a face dovada că noi, consultanții în alăptare ne reactualizăm permanent cunoștințele cu noile studii și recomandări privind procesul alăptării.
2. Ce te-a determinat să devii consultant în alăptare?
Ceea ce m-a determinat să descopăr cu adevărat alăptarea, a fost faptul că deși lucram de 4 ani permanent cu mamele și bebelușii, în secția de Neonatologie și încercam să ajut mamele să alăpteze, totuși simțeam că nu reușesc, că erau atât de multe necunoscute pentru mine și aș fi vrut să am mai multe soluții pentru mămici.
Simțeam de fapt, că nu le ofer cu adevărat sprijinul meu pentru a reuși să își alăpteze nou-născuții.
Tot ce știam până atunci despre alăptare, era ceea ce mă învățaseră doamnele asistente medicale de neonatologie, care la rândul lor au fost învățate de generațiile ulterioare și tot așa, de la o generație la alta. De asemenea, în Universitățile de Medicină alăptarea nu este predată sau este mult prea puțin abordată.
3. Ce lipsește în materie de alăptare din maternitățile în care ai lucrat?
Din păcate foarte multe lucruri lipsesc în majoritatea maternităților, fie ele private sau de stat. Desigur, veriga cea mai importantă care lipsește este Consultantul în alăptare IBCLC.
Ar fi nevoie de consultanți în alăptare în toate maternitățile și nu doar unul și cu program normal. Pentru ca mamele să primească suport continuu, cu adevărat, imediat post-partum, în maternități ar trebui să existe consultant în alăptare permanent, care să asigure suportul 24/24.
De asemenea, consider că tot personalul medical care lucrează cu mamele și bebelușii, ar trebui să fie reactualizat cu toate recomandările internaționale despre alăptare și să nu mai ofere ”sfaturi după ureche”.
Un alt aspect foarte important care lipsește în țara noastră, este Banca de Lapte Uman, care ar salva viețile a foarte multor copilași.
4. Care sunt principalele motive pentru care mămicile apelează la tine?
Majoritatea mămicilor care apelează la mine o fac din următoarele motive (cele mai frecvente):
- Au răni pe sâni și alăptarea este foarte dureroasă,
- Bebelușii lor nu se ”satură” și sunt nevoite să le dea lapte praf,
- Bebelușii sunt agitați la sân sau chiar refuză sânul,
- Nu știu cum să renunțe la laptele praf,
- Au facut ”furia laptelui”,
- Simt presiune din partea familiei privind frecvența alăptărilor sau chiar a calității laptelui.
5. Ce trebuie să facă o proaspătă mămică pentru a stimula pornirea lactației? Ajută ceaiurile sau medicamentele speciale?
Cel mai important lucru pentru o proaspătă mămică, pentru a declanșa/stimula secreția de lapte, este să inițieze alăptarea în primele 2 ore după naștere.
De asemenea, conform recomandărilor internaționale, rooming-inul, adică mama să fie nedespărțită de copil, pe perioada spitalizării, să alăpteze cât mai frecvent (uneori și de 10-12 ori în 24 de ore) și să evite pe cât posibil a-i oferi copilului ei lapte praf și biberoane.
Ceaiurile și medicamentele sunt doar uneori utile, de obicei în anumite protocoale de creștere a lactației, când aceste recomandări pe care le-am menționat nu au fost realizate.
6. Cum știm dacă bebelușul se atașează bine/corect la sân?
Este foarte simplu, un bebeluș se atașează bine/corect la sân, când nu doare atașarea și când mama aude înghițituri în timpul alăptării/suptului.
7. Cum știm dacă bebelușul este sătul?
Mămicile ar trebui să fie îndrumate să știe ce înseamnă un supt activ, adică bebelușul lor nu doar stă la sân și ”suzetează”, ci face mișcări ample de sucțiune, se aud înghițituri în timpul suptului și ritmul cu care aceste înghițituri au loc, este foarte important.
Altfel, dacă mama nu este învățată să evalueze corect un supt eficient versus supt doar de confort emoțional sau suzetat, atunci ea riscă să stea ore în șir chiar, cu bebelușul ei la sân și să pară întotdeauna flămând.
8. Mai mult ca sigur ai auzit că sunt mămici care au renunțat la alăptat pentru că bebelușii lor nu se satură cu lapte matern sau pentru că ele nu mai au lapte. Ce părere ai despre aceste afirmații? Sunt ele fondate medical?
Da, sigur că am auzit extrem de multe cazuri. Din păcate, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că alăptarea nu s-a făcut la cererea copilului, că mama nu a știut când copilul ei este atașat corect și nu a știut când mănâncă cu adevărat copilașul la sân.
Sigur că este posibil să nu fie suficient lapte, pentru că se intervine prea repede cu formula de lapte și copilul evident suge rar, ceea ce duce la o producție insuficientă de lapte matern.
9. Care este alimentația pe care ar trebui să o adoptăm atunci când alăptăm? Există restricții alimentare?
O alimentație variată și sănătoasă. Nicidecum o alimentație de regim, așa cum încă familiile proaspetelor mămici, le sfătuiesc pe acestea, ajungând uneori să mănânce doar supă strecurată.
10. Sunt colicii influențați de alimentația mămicii care alăptează?
Deocamdată, potrivit studiilor, nu știm cu exactitate ce sunt cu adevărat colicii. Este puțin probabil ca un copil care este alăptat natural, să aibă acești ”colici” datorită compoziției și calităților excelente pe care laptele de mamă îl are asupra sistemului digestiv.
11. Cum poate o mămică să influențeze alăptare într-un sens negativ fără să își dea seama?
Când nu mai alăptează la cerere, oferă biberoane, tetine, suzete, sare peste anumite mese ale copilașului și oferă acestuia lapte praf. Atunci evident, producția de lapte începe să scadă, iar copilașul va reacționa neplăcut (plânge, se agită, refuză sânul) atunci când este pus la sân.
12. Există situații în care ar trebuie să oprim temporar alăptarea? Când?
Alăptarea este cu adevărat contraindicată atunci când bebelușul suferă de o boală rară numită galactozemie și atunci mama este diagnosticată cu HIV sau cu oncovirusul leucemiei cu celule T al adultului.
Oprirea temporară a alăptării, este indicată atunci când:
- Mama are virusul herpes simplex activat, cu leziuni la nivelul sânului,
- Mama este diagnosticată cu varicelă activă, în intervalul de 5 zile înainte de naștere, până la 2 zile imediat după naștere,
- Mama are tuberculoză activă,
- Mama consumă droguri precum cocaina.
13. Ce facem în caz de ragade, angorjarea sânilor, mastită?
Apelăm la un consultant în alăptare certificat internațional IBCLC. Este foarte important să cerem ajutor de specialitate, pentru a primi cel mai bun suport și ajutor în orice problemă apărută în alăptare.
14. Până la ce vârstă ar trebui alăptat bebelușul/copilul?
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și să se continue, alături de alimentația solidă, până la cel puțin 2 ani.
Eu aș îndrăzni să spun că alăptarea ar trebui continuată, până când mama și copilul se simt confortabil cu acest proces minunat proces.
Aș menționa aici că laptele de mamă deține atât de multe proprietăți nutritive după vârsta de 2 ani a copilului, încât acesta ajută în continuare tot organismul la a se dezvolta cât mai armonios din toate punctele de vedere: fizic, emoțional și mental.
15. Unde te pot găsi mămicile care doresc să apeleze la tine?
Mă pot găsi în primul rând, pe site-ul meu http://www.miracolulnasterii.ro, pe Facebook, pe pagina https://www.facebook.com/narcisa.dita cât și pe pagina https://www.facebook.com/miracolulnasterii.
16. Ai un sfat pentru mămicile care sunt la început de drum cu alăptarea?
Da, în primul rând, să se informeze pe perioada sarcinii cât pot de mult privind procesul alăptării, să își aleagă cu grijă locul nașterii, să discute cu familia detalii privind acest aspect, să se asigure că au în preajmă un consultant în alăptare certificat internațional IBCLC care să le ajute în această tumultoasă aventură și să aibă încredere deplină în corpul lor și de asemenea, în bebelușul lor, proaspăt venit pe lume.