
Într-o lume din ce în ce mai complexă, abilitățile de gestionare a banilor sunt esențiale pentru fiecare individ, iar începerea acestui proces de învățare în copilărie poate avea un impact semnificativ în viața viitoare a micuților. Astfel, este esențial să le oferim copiilor noștri resursele potrivite pentru a-i ghida în lumea finanțelor încă de la o vârstă fragedă.
Cu aceasta în minte, vă invităm să descoperiți “Top 15 cărți de educație financiară pentru copii”, o selecție atentă de lecturi captivante și instructive, menite să îi învețe pe cei mici abilitățile financiare fundamentale într-un mod ludic și interactiv.
1. Școala banilor bine-crescuți- Cristina Andone

La Şcoala banilor bine-crescuţi, autoarea vă dă întâlnire cu iepuraşii Muşu şi Nuşu, cu veveriţele Chichi, Richi şi Michi, cu ariciul Bobiţă, cu bufniţele Bibina şi Georgina. Copiii vor învăţa cum să se poarte cu ceilalţi şi cu banii, cum să facă un buget personal, dar mai ales învăţă să fie buni si chibzuiţi. Se găsește în 2 volume și reprezintă primii paşi în educaţia financiară a copilului tău.

2. Învață să câștigi- Cinders Mcleod

Bun adoră să cânte – și știe că va fi vedetă. Dar când mama îi aminteşte că pentru majoritatea lucrurilor bune, cum e grădina de care se ocupă împreună, e nevoie de timp şi de efort, Bun e un pic dezamăgită, pentru început.
Dar pe măsură ce visează cu ochii deschişi la viitorul ei de cântăreaţă şi îşi mai face şi nişte calcule, Bun începe să înţeleagă că a munci pentru ce-ţi doreşti îţi aduce bucurie şi satisfacţie. În Învaţă să câştigi, Bun cea talentată vrea să fie bogată şi celebră, dar învaţă că e nevoie de muncă să ajungi acolo.
3. Pușculița de vânătoare- Iulian Tănase

“Am rugat-o într-o zi pe mama să-mi cumpere o pușculiță în care să strâng bani, dar să nu fie un porc. Nu am înțeles niciodată de ce majoritatea pușculițelor sunt porci.
Mi se pare ciudat și cuvântul pușculiță. Pușculiță vine de la pușcă. Pușca este o armă cu care mergi la vânătoare sau la război. Nu e ciudat să strângi banii într-o pușcă?!
Când am întrebat-o de ce chestia aia în care economisim bani se cheamă pușculiță, mama a zis să mă duc să-l întreb pe tata, iar tata mi-a spus că nu și-a pus niciodată întrebarea asta. Există o grămadă de întrebări pe care oamenii mari nu și le pun”- fragment din carte.
4. Banii tăi- Gerry Bailey, Felicia Law, William Whitehead

“Să zicem că părinții tăi au hotărât să îți dea niște bani de buzunar. Fie că alegi să îi cheltuiești, să îi economisești sau să îi donezi, banii vin și pleacă din pușculița ta porcușor de parcă ar avea propria viață.
De pildă, știai că bugetul familiei se duce în mare parte pe nevoi precum mâncarea, utilitățile, școala și transportul, sănătatea și impozitele către stat, și abia apoi pe distracție? Nu e de mirare că trebuie economisiți și că îi tot auzi pe ai tăi zicând că banii nu cresc în copaci”- fragment din carte.
5. Banii mei, banii tăi- Mike Schafer, Meike Topperwien

Copiii află despre bani destul de repede, pur și simplu urmărindu-și părinții. Dar când încep să primească bani de buzunar, lucrurile devin deodată mult mai interesante: pentru prima dată, au banii lor! Unii își cumpără imediat ceva frumos, pe când alții îi pun la păstrare în pușculiță. Aceste decizii îi ajută să învețe că banii circulă, că pot să se termine sau să devină mai mulți.
Cu cât înțeleg mai bine cum funcționează lumea banilor, cu atât vor fi mai pregătiți să-și folosească banii în mod inteligent și responsabil când vor fi mari.
6. Întrebări și răspunsuri despre bani- Usborne

O carte plină cu sfaturi practice și informații interesante. Ridică clapetele pentru a descoperi cum funcționează banii, ce face ca o ofertă să fie bună… și cât costă să zbori în spațiu.
7. Poveștile despre bani ale bunicului- Will Rainey

Când bunicul era tânăr, a plecat într-o aventură pe o insulă îndepărtată în căutarea aurului. În timp ce se afla pe insulă, a descoperit cele trei reguli ale prosperității. Deoarece Gail povestește aventurile bunicului, copilul vostru va învăța mai multe despre bani decât vor ști majoritatea adulților vreodată.
8. Mărunțilă și Bancnoțilă- Roxana Bucur

Descoperă “Mărunțilă și Bancnoțilă” – cartea de povești de educație financiară care îi va încânta pe cei mici și îi va învăța abilități valoroase despre bani și economisire. Alături de personaje pline de culoare și întâmplări captivante, copiii vor învăța cu bucurie despre importanța gestionării banilor și investițiilor. O poveste care îi inspiră pe cei mici să devină viitori maeștri financiari.
9. Pe urma banilor- Kevin Sylvester, Michael Hlinka

Ce se întâmplă cu banii tăi după ce îi dai casierului? Plătești pentru acea pereche grozavă de pantofi sau un CD nou. Dar ce se întâmplă cu acei bani după ce pleacă din mâinile tale? Cine beneficiază cel mai mult în urma cumpărăturilor tale? Această carte veselă, accesibilă și distractivă răspunde la aceste întrebări și chiar la mai multe.
10. Copiii și banii- Joc de educație financiară

Copiii învață cel mai ușor prin joacă importanța economisirii, a stabilirii unor obiective personale și a deciziilor financiar sănătoase. Altfel spus, pentru cei mici educația financiară poate fi chiar distractivă și este un prieten care îi însoțește în drumul lor către îndeplinirea visurilor.
11. Poți fi chibzuit cu banii. Cheltuiești sau economisești? – Connie Colwell Miller

În această poveste, Mircea câștigă niște bani după ce a avut grijă de animalele de companie ale vecinului. Îi va economisi sau îi va cheltui? TU alegi!
12. Nu ai vrea să trăiești fără bani- Alex Woolf

Banii ne ajută să facem schimb de bunuri şi servicii, iar unora le oferă posibilitatea de a aduna bogăţii uriaşe şi putere. Această carte spune povestea banilor, de la troc, monede şi bancnote, la revoluţia electronică din finanţe.
13. Ghiță Pușculiță. Idei de afaceri pentru juniori 8-14 ani – Nana Pitz

Cartea nu e deloc un manual convențional de afaceri, ci este concepută ca un joc interactiv destinat puștilor cu imaginație și dornici de experimente creative. Te joci, câștigi bani, capeți experiență și ești pregătit să începi o afacere, chiar dacă nu ai decât 8-14 ani.
14. La ce folosesc banii?-Emmanuel Tredez, Aurelien Cantou

La ce folosesc banii? Cine a inventat moneda? La ce este utilă o bancă? La ce vârstă voi putea primi bani de buzunar? De câţi bani avem nevoie pentru a trăi decent? Totul pe lumea aceasta are un preţ? Măsurăm valoarea cuiva după banii pe care îi câștigă?
Cont bancar, monedă, preţ, bani murdari, valoarea lucrurilor, bogăţie și sărăcie…, toate sunt explicate în această carte care te ajută să înţelegi locul banilor în societate și în viaţa noastră.
15. Copil bogat, copil isteț- Robert Kiyosaki

Astăzi, educația financiară este mai importantă ca niciodată. În trecut, o diplomă de absolvire era garanția pentru un serviciu bun, care era la rândul lui asociat cu siguranța financiară la bătrânețe. În prezent, trebuie să ne îmbunătățim continuu abilitățile pentru a îndeplini cerințele de pe piața muncii. Și chiar dacă am muncit 35, 40, sau 45 de ani, nu primim neapărat o pensie care să ne permită să ducem o viață mai bună.
Iar pentru că lucrurile vor deveni și mai nesigure în viitor este important să îi învățăm pe copiii noștri, ba chiar și pe adolescenți, cum să folosească banii mai conștient- o carte pentru părinți, aplicabilă copiilor. Autorul îți arată cum pot învăța cei mici principiile de bază ale filozofiei cărții Tată bogat, tată sărac și cum să intervii exact acolo unde sistemul educațional eșuează: în educația financiară.