Bucuria lecturii începe adesea în copilărie, iar ce cadou poate fi mai minunat decât o colecție de cărți pentru copii? Vă invităm să descoperiți 10 colecții captivante de cărți potrivite pentru copiii de toate vârstele preșcolare și școlare.
Fie că sunteți părinte, bunic, unchi sau prieten apropiat, aceste colecții sunt alegeri inspirate pentru a stimula imaginația, creativitatea și dragostea pentru lectură a celor mici.
1. Seria “Țup” scrisă de Alex Donovici
Seria Țup ne spune povestea unui pui de ciocârlie născut fără aripi și conține 6 cărți scrise potrivite pentru copiii de la 4-5 ani până la 10-11 ani.
Iată ce spune autorul despre ea: “Am creat acest personaj pentru a le arăta copiilor că fiecare dintre noi avem o menire, indiferent de cum arătăm. Și că trebuie să vedem la oameni ce pot face, ce reușesc în viață, nu ce NU au ori ce NU pot. Să primeze reușitele, efortul, voința, puterea.
Cărțile acoperă cele mai importante provocări ale lumii contemporane. Dar sunt îmbrăcate în multă acțiune și emoție, au multe personaje diverse, colorate, fiecare prezintă o anumită tipologie”- sursa pagina de Facebook “Poveștile Cristinei”.
Va recomand să ascultați gratuit o parte din primul volum aici, alături de alte povești frumoase https://povestilecristinei.ro/tup/
2. Seria “Lama Lama” de Anna Dewdney
Seria de cărți “Llama Llama” este o colecție populară de cărți pentru copii care are în centrul său personajul principal, Llama Llama, un mic lama curios și prietenos, care se confruntă cu diverse experiențe din viața de zi cu zi a copiilor mici.
Aceste cărți sunt potrivite pentru copiii preșcolari și micii cititori, oferind povești simplificate care le sunt familiare și ușor de înțeles.
3. Seria “Dar motan” de Cristina Andone
Cristina Andone îi invită pe micii cititori să cunoască și să adopte un prieten imaginar: motanul Dar, un motan capricios, norocos și extrem de prietenos. Sunt potrivite pentru copiii de la 3-7 ani.
Temele mari ale cărților sunt bine învelite în ilustrații splendide de Emi Balint și prin personaje bine ticluite: prietenie, generozitate, temeri de tot felul, depășite cu brio cu ajutorul celor apropiați, familie, curiozitate, visuri și speranțe.
4. Seria “Familia mea se poartă ciudat” de Ioana Chicet-Macoveiciuc
Foarte apreciate deopotrivă de părinți și copii, aceaste povești amuzante inversează rolurile: părinții sau bunicii se poartă copilărește, prilej pentru cei mici să se distreze, dar și să înțeleagă mai bine de ce aceștia impun unele reguli. Sunt potrivite pentru copiii între 3-8 ani.
Mai jos găsiți o scurtă prezentare a primei cărți “Mami și tati se poartă ciudat”:
“Într-o bună zi, acasă la Micuț încep să se întâmple lucruri ciudate. Mami și tati nu vor să se spele pe dinți, refuză să plece la serviciu, pentru că vor să stea pe covor să se joace, se ceartă între ei, fac mofturi la mâncare…”
5. Seria “Erus” de Alec Blenche
În aceste cărți veți găsi lecții morale despre virtuți, lecții despre viață, despre prietenie, despre alimentație sănătoasă, despre puterea fiecăruia dintre noi de a face o diferență, de a fi buni, de a fi speciali.
O serie care este folosită în scoli, în cabinete terapeutice, și se regăsește în manuale, teste și alte activități extrașcolare. Ele sunt potrivite pentru copiii de la 4-12 ani.
6. Seria “Lumea lui Fram”-de Irina Forgaciu, Iulia Burtea și Anca Stănescu
Dacă îți dorești ca puiul tău să se bucure de beneficiile formării emoționale adecvate pentru vârsta lui, seria de cărți Fram ar trebui să se afle pe lista de achiziții viitoare, pentru că sunt pline de lecții, idei, exerciții și descoperiri minunate în pagini ilustrate color. Recomandate copiii cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani.
7. Seria “Aventuri cu Pettson și Findus” de Sven Nordqvist
Minunat ilustrată, seria Pettson și Findus a înregistrat vânzări de peste 6 milioane de exemplare și s-a tradus în 44 de limbi. Oricine a auzit de bătrânul fermier Pettson și de tovarășul său, motanul Findus cel vorbăreț.
Seria “Aventuri cu Pettson și Findus” a devenit o resursă valoroasă pentru părinți și educatori pentru a-i introduce pe copii în lumea lecturii și pentru a le oferi povești amuzante și învățăminte utile. Aceste cărți sunt potrivite pentru copiii preșcolari și pentru cei din clasele primare și oferă lecturi pline de farmec și învățăminte plăcute.
8. Seria “Apolodor” de Gellu Naum
Seria de cărți “Apolodor” este o colecție iubită de cărți pentru copii scrisă de Gellu Naum, un celebru poet, scriitor și artist român.
Apolodor este un pinguin care a fost găsit de doi băieți, Șapte și Vioara, pe o plajă din Egipt și a devenit prietenul lor. Pinguinul Apolodor este înzestrat cu inteligență și simțul aventurii, și el și prietenii săi se implică în numeroase aventuri. Este potrivită pentru copiii cu vârste între 7-12 ani.
9. Seria “Hoinari prin anotimpuri” de Susanne Rotraut Berner
Seria “Hoinari prin Anotimpuri” (original “Wimmelbuch”) este una dintre cele mai îndrăgite și populare serii de cărți pentru copii, cunoscută pentru ilustrațiile sale bogate și pentru faptul că încurajează copiii să exploreze lumea din jurul lor.
Aceste cărți sunt potrivite pentru a dezvolta abilitățile de observație, creativitatea și limbajul și sunt o alegere excelentă pentru a împărtăși momente de lectură cu cei mici și se potrivesc copiilor cu vârsta între 3-10 ani.
10. Seria “Robo Bobo” de Olina Ortiz
Robo Bobo este cadoul primit de un băiețel de ziua lui. Este un robot de două ori mai înalt decât copilul. Și parcă tot de două ori mai obraznic și mai pus pe șotii. Copilul trebuie să-l învețe să se poarte ca un om. Ele sunt pentru copiii cu vârste între 4-8 ani.
Un scurt rezumat al primei cărți:
“Robo Bobo la culcare: Năstrușnicul Robo Bobo, robotul dependent de ciocolată, trebuie să meargă la culcare. Dar nu poate să adoarmă și nu-l lasă nici pe copil să doarmă. Nici pe biata pisică! Are lasere în ochi, cărți de joc în sertărașul secret, iar când să numere oi, face un adevărat tărăboi! Dar mâine e prima zi de școală și copilul trebuie să se odihnească. Hmm… ce e de făcut? Cum se adoarme un robot neascultător?”