
Salutare, iubitorilor de cărți! Suntem încântați să vă avem alături într-o călătorie literară captivantă prin “Top 50 de cărți bestseller în anul 2023”. În acest univers al cuvintelor și al poveștilor, am alcătuit o listă specială pentru a vă ghida prin cele mai remarcabile și influente cărți care au cucerit cititorii în cursul ultimului an.
De la aventuri pline de suspans la călătorii în lumi fantastice, de la lecții de viață transpuse în pagini la opere ce îți ating sufletul, această selecție oferă o varietate bogată de experiențe literare. Fie că sunteți în căutarea evadării în imaginație sau aprofundării în înțelegerea umanității, Top 50 de cărți bestseller în anul 2023 vă propune un meniu literar generos, plin de surprize și conexiuni profunde.
Haideți să descoperim împreună poveștile care au vibrat în inimile cititorilor și să ne lăsăm inspirați de această călătorie literară incitantă.
1. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns- Gabor Maté
După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi.
Cartea sa este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.

2. Revoluția glucozei- Jessie Inchauspé
Plecând de la informații științifice de ultimă oră și de la propriile cercetări de pionierat în biochimie, Jessie Inchauspé propune zece metode surprinzător de simple prin care ne putem echilibra nivelurile glucozei din organism, eliminând simptomele negative. Și asta fără a ține dietă și fără a renunța să mâncăm ce ne place.

3. Atomic Habits- James Clear
Inspirându-se din cele mai noi descoperiri din biologie, psihologie și neuroștiințe, James Clear a conceput un ghid ușor de asimilat, cu ajutorul căruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile.

4. Arta subtilă a nepăsării- Mark Manson
În acest ghid revoluționar, definitoriu pentru o întreagă generație, autorul ne învață că, pentru a fi fericiți, trebuie să renunțăm la a fi „pozitivi” mereu și trebuie, în schimb, să ne perfecționăm în învingerea obstacolelor.
Susținându-și afirmațiile cu cercetări academice și anecdote bine plasate, Manson argumentează că pentru a avea o viață mai bună trebuie să știm nu cum să transformăm lămâile în limonadă, ci cum să le tolerăm mai bine.

5. Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor- Alexandru Vlad Ciurea
Alimentație nesănătoasă. Poluare. Stres. Ritmul nebun al vieții poate provoca degradarea celulelor nervoase și a vieții noastre. Urmând sfaturile accesibile ale Profesorului Ciurea, vei învăța să îți formezi obiceiuri sănătoase pentru a preveni instalarea epuizării nervoase, a depresiei sau a unor boli degenerative, precum Alzheimer.

6. Totul se termină cu noi- Collen Hoover
Uneori, cei care te iubesc te rănesc cel mai tare. Lily Bloom nu a avut întotdeauna o viață ușoară, dar asta nu a oprit-o niciodată să muncească din greu pentru a-și îndeplini țelurile. A evoluat foarte mult: a absolvit liceul, s-a mutat la Boston și și-a început propria afacere. Când Lily îl cunoaște pe Ryle Kincaid, un chipeș neurochirurg, se simte imediat foarte atrasă de el și viața i se schimbă brusc.
Pe măsură ce întrebările legate de noua ei relație o copleșesc, apar și gândurile cu privire la Atlas Corrigan, prima ei iubire, cu care a avut o legătură deosebită. Atunci când Atlas reapare brusc în viața lui Lily, tot ce a clădit împreună cu Ryle amenință să se destrame.

7. Totul începe cu noi- Colleen Hoover
Scris din perspectiva lui Lily și a lui Atlas, romanul le oferă cititorilor o incursiune în trecutul lui Atlas, pe măsură ce el și Lily își redescoperă legătura și reaprind flacăra dragostei din adolescență. În același timp, sunt nevoiți să aibă de-a face cu fostul soț al lui Lily. Ryle, un bărbat impulsiv, crede că Atlas e unul dintre motivele destrămării căsniciei sale.

8. Acolo unde cântă racii- Delia Owens
Ani de-a rândul, Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord, a fost bântuit de zvonuri nelămurite despre Fata Mlaștinii. Așa se face că, spre sfârșitul anului 1969, când frumosul Chase Andrews este găsit mort, localnicii o bănuiesc pe Kya Clark, cea pe care ei o numesc Fata Mlaștinii.
Însă Kya nu e cum umblă vorba. Sensibilă și inteligentă, ea a supraviețuit ani în șir, singură, în pustietatea mlaștinii, casa ei, găsind prieteni printre pescăruși și lecții de viață printre nisipuri. Și a venit vremea când ea tânjește după apropierea semenilor, după dragoste. Când doi tineri din oraș se lasă atrași de frumusețea sălbatică a fetei, Kya se simte tentată de perspectiva unei vieți noi, fără măcar să se gândească la ce-ar putea să-i aducă viitorul.

9. Twisted Love. Lumina din întunericul lui– Ana Huang
Alex Volkov e un demon binecuvântat cu o față de înger și blestemat cu un trecut de care nu poate scăpa. Poartă povara unei tragedii care îl bântuie încă din copilărie. Forța care îl mână în viață este dorința aprigă de a se răzbuna și de a avea succes, iar asta nu lasă loc pentru iubire.
Însă, atunci când e silit să aibă grijă de sora celui mai bun prieten al său, Alex începe să simtă o emoție nouă. Iubirea lor n-ar fi trebuit să se înfiripe, dar când începe să înflorească, descătușează secrete care i-ar putea distruge pe amândoi… și tot ceea ce le este mai drag.

10. Cât timp înfloresc lămâii- Zoulfa Katouh
Înainte de izbucnirea revoluţiei siriene, Salama e o fată fericită dintr-o familie armonioasă, unită prin afecţiune şi tradiţie. Are 18 ani, studiază farmacologia şi se bucură de căsătoria dintre fratele ei, Hamza, şi prietena ei de suflet, Layla.
După ce începe războiul, totul se schimbă. Ea ajunge să îndeplinească atribuţii de chirurg la spitalul local, din lipsă de personal şi un număr crescând de victime, membrii familiei ei îşi pierd viaţa sau dispar în război; singura supravieţuitoare e Layla, cumnata ei gravidă.

11. Hoțul de cărți-Markus Zusak
Această carte captivantă ne poartă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și ne oferă o perspectivă inedită asupra unui subiect deja complex – iubirea pentru cărți și puterea cuvintelor.
Povestea este spusă din perspectiva neobișnuită a Morții, care devine naratorul în această odisee emoțională. În mijlocul haosului și a terorii naziste, Liesel Meminger, o tânără germană, descoperă farmecul și puterea cuvintelor în timp ce fură cărți și le împărtășește cu ceilalți locuitori ai micului ei oraș.

12. Ține-ți copiii aproape- Gordon Neufeld, Gabor Maté
Într-o lume în care cantitatea de informații oferite atât părinților, cât și copiilor este atât de mare, încât a devenit prea greu de gestionat, Ține-ți copiii aproape te învață să-ți asculți instinctele și să devii un observator atent al fiului sau al fiicei tale.
Vei afla de ce este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, cum să-l recâștigi pe cel mic, cum să restabilești bazele atașamentului, atât de important în relația cu el, și cum să contrabalansezi tendințele decadente ale societății, care țintesc direct la tineri.

13. Menajera- Freida McFadden
Autoare de bestsellere Amazon, USA Today și Publisher’s Weekly, cu 27 de cărți lansate, traduse în peste 30 de limbi, Freida McFadden jonglează cu thrillerele psihologice și romanele medicale, fiind la bază doctor specializat în leziuni cerebrale. Descoperă un thriller-fenomen, nominalizat la Premiile 2022 Goodreads Choice, în categoria “Cel mai bun thriller & mystery al anului”.

14. Mindreader- David J. Lieberman
Cunoscut psihoterapeut și instructor în detectarea minciunilor al echipajelor FBI, precum și consultant-cheie al serviciilor Agenției de Securitate Națională și CIA, Lieberman îți prezintă tehnici și metode infailibile de „interpretare” a gândurilor interlocutorilor tăi pe care le poți folosi pentru a-ți găsi drumul mai ușor într-o lume în care, adesea, nimeni nu este cine pare a fi.

15. Din cer au căzut trei mere- Narine Abgarian
În Maran, viața este suspendată între realitate și basm, într-un timp care prinde contur încet-încet, luând dureros forma istoriei. Războiul și dezastrele naturale au zdruncinat în nenumărate rânduri pacea fragilă a oamenilor.
Anatolia, a cărei viață, nu mai puțin decât a celorlalți, a fost marcată de suferință, moarte, luptă și îndârjire, dar și de evenimente providențiale și semne inexplicabile, este, la 58 de ani, cea mai tânără locuitoare a micii așezări din vârf de munte. Și crede că viața ei, ca și a satului, se apropie de sfârșit, fără să știe că va fi, de fapt, purtătoarea miracolului care va face totul să renască. Iar timpul este învins.

16. Apă proaspătă pentru flori- Valérie Perrin
Violette Toussaint este administratoarea unui cimitir dintr-un orășel din Burgundia. Diferiții participanți la înmormântări, vizitatorii fideli sau colegii – groparii, îngrijitorii și un preot – îi frecventează biroul ca să se încălzească, iar acolo râsul, camaraderia și, uneori, lacrimile oaspeților fac casă bună cu cafeaua pe care le-o oferă gazda. Aceasta din urmă își trăiește viața în ritmul confidențelor vizitatorilor ei, după caz, amuzante sau mișcătoare.
Cu Apă proaspătă pentru flori, Valérie Perrin le oferă cititorilor o poveste mișcătoare, spusă pe un ton intim, despre o femeie care, în ciuda tuturor piedicilor, crede neabătut în fericire.

17. Cum să furi inima cu un sărut- L. J. Shen
Când o fată este forțată să se mărite cu inamicul de moarte al tatălui său, singura ei dorință este să facă cumva să ajungă din nou în sânul familiei ei și în brațele băiatului pe care-l iubește încă din copilărie. Dar nu se aștepta ca treptat să se îndrăgostească de soțul ei. Un sărut. Doi bărbați. Trei vieți. Împletite laolaltă.

18. Nu mă poți răni- David Goggins
Pentru David Goggins, copilăria a fost un coşmar – sărăcia, prejudecata şi abuzul fizic i-au colorat zilele şi i-au bântuit nopţile. Prin autodisciplină, duritate mentală şi mult efort, Goggins s-a transformat dintr-un tânăr supraponderal şi depresiv, fără nici un viitor, într-o emblemă a forţelor armate americane şi unul dintre cei mai buni atleţi de anduranţă din lume
În Nu mă poţi răni, Goggins ne împărtăşeşte povestea vieţii lui fascinante şi ne arată că majoritatea dintre noi ne folosim doar 40% din abilităţi. Acest volum ne prezintă o cale pe care oricine o poate urma pentru a trece dincolo de durere, a scăpa de frică şi a-şi atinge adevăratul potenţial.

19. Pacienta tăcută- Alex Michaelides
Viața Aliciei Berenson este aparent perfectă. Pictoriță renumită căsătorită cu un fotograf de modă, ea trăiește într-o casă superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai dorite din Londra. Într-o seară, soțul ei Gabriel se întoarce acasă târziu de la o ședință foto, iar Alicia îl împușcă de cinci ori în față și apoi rămâne tăcută mai mulți ani.
Refuzul Aliciei de a vorbi sau de a da orice fel de explicații transformă o tragedie domestică în ceva mult mai teribil, un mister care captează imaginația publică și o face pe Alicia celebră. Prețul tablourilor sale crește astronomic, iar ea, pacienta tăcută, este ascunsă de tabloide și de lumina reflectoarelor la The Grove, un spital psihiatric de maximă securitate din nordul Londrei.
Pacienta tăcută este un thriller psihologic șocant despre un act de violență extrem al unei femei împotriva soţului ei – și despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act.

20. Cuplul de la nr. 9- Claire Douglas
Când Saffron Cutler, însărcinată, se mută în casa din Skelton Place numărul 9, împreună cu iubitul ei, Tom, și se apucă de renovare, ultimul lucru la care se așteaptă este ca meșterii să descopere rămășițe umane. Rămășițele a două corpuri, mai precis. Criminaliștii stabilesc că trupurile au fost îngropate în urmă cu treizeci de ani. Saffy nu are de ce să se îngrijoreze – până când poliția deschide o anchetă și cere să stea de vorbă cu fosta proprietară. Bunica ei, Rose.
Rose se află la un cămin de bătrâni. Suferă de Alzheimer, deci memoria ei e tot mai confuză. Nu poate să-i ajute pe polițiști, dar este clar că ceva își amintește. Pe măsură ce amintirile fragmentare ale lui Rose ies la suprafață, iar poliția sapă tot mai adânc în trecut, Saffy se teme că ea și casa sunt supravegheate.
Ce s-a întâmplat în urmă cu treizeci de ani? De ce n-a semnalat nimeni dispariția victimelor? Ce rol a jucat bunica ei? Este Saffy acum în pericol?

21. Manifest. 7 pași pentru a-ți transforma viața- Roxie Nafousi
Fie că vrei să atragi acea relație sănătoasă și partenerul ideal, să obții jobul perfect ori să-ți cumperi casa în care te-ai imaginat dintotdeauna, sau poate doar să înveți să te iubești pe tine și să nu te mai autosabotezi, cartea aceasta îți va arăta concret, pas cu pas, cum poți ajunge acolo, oricare ți-ar fi destinația.

22. Cele șapte luni ale lui Maali Almeida-Shehan Karunatilaka
Un thriller contra cronometru în căutarea criminalului, Cele şapte luni ale lui Maali Almeida este un roman cu fantome, mult umor și o umanitate profundă, care nu trebuie să lipsească din biblioteca unui cititor pasionat. Descoperă o satiră mistuitoare, plasată în haosul războiului civil din Sri Lanka, care a impresionat juriul Booker Prize.

23. Din Spania cu dragoste- Elena Armas
Catalina Martín are mare, mare nevoie de un partener pentru nunta surorii ei. Cu atât mai mult cu cât mica minciună despre iubitul ei american a scăpat de sub control. Toți cunoscuții — inclusiv fostul ei prieten și logodnica acestuia — vor fi prezenți la eveniment, nerăbdători să-l cunoască pe misteriosul partener al Catalinei. Are doar patru săptămâni la dispoziție să găsească un tip care să-i accepte invitația și să fie dispus să zboare dincolo de Atlantic. Drumul de la New York până în Spania nu e deloc scurt, iar familia ei zgomotoasă și exuberantă nu va fi ușor de păcălit.

24. Inocenții- Ioana Pârvulescu
Un oraş plin de istorie, o stradă plină de evenimente, o casă cu personalitate, o fetiţă care află că totul poate să devină spectaculos pe lume. Şi o scriitoare care o poate dovedi. Cu inocenţă.

25. Calea vindecării- Dumitru Constantin Dulcan
Descoperă puterea incredibilă a gândurilor tale și fă primii pași pe calea vindecării, ghidat de răspunsurile oferite de Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan, medicul care de mai bine de 40 de ani explorează conexiunea dintre știință și spiritualitate.

26. Darul Croitoresei- Fiona Valpy
Paris. 1940. Trei tinere croitorese luptă pentru iubire și prietenie într-o țară înfrântă și un oraș ocupat de naziști. Descoperă povestea lor într-un roman captivant care privește dincolo de lecțiile de istorie pentru a dezvălui dramele și curajul extraordinar al oamenilor obișnuiți care au trecut prin cel de-Al Doilea Război Mondial.

27. Vindecarea copilului interior- Stefanie Stahl
Stefanie Stahl este licențiată în psihologie și lucrează ca psihoterapeută în Trier, Germania. Susține seminarii pe teme precum atașamentul anxios și stima de sine. Este solicitată adesea de media să-și exprime punctul de vedere, în calitate de expertă pe teme de psihoterapie.
Cu ajutorul exercițiilor practice pe care le propune autoarea, îți vei vindeca rănile sufletești, îți vei descoperi resursele și vei găsi răspunsurile la întrebările pe care ți le-ai pus întotdeauna. Pentru că merităm cu toții să ne simțim protejați, în siguranță și doriți, să avem relații mai bune și să ne simţim împliniţi.

28. Curajul de a nu fi pe placul celorlalți- Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
O carte care ne va schimba viața și ne va ajuta să ne eliberăm mintea de gânduri și atitudini negative, făcând în același timp o schimbare durabilă, să atingem fericirea adevărată și să avem succes în orice domeniu al vieții noastre.

29. Rezervă- Prințul Harry
Rezervă, cartea prințului Harry, este de o onestitate necruțătoare, plină de dezvăluiri, revelații și lecții de viață cu greu învățate despre eterna putere a iubirii de a învinge suferința.

30. Friends, iubiri și marele lucru teribil- Matthew Perry
Un memoir autentic, scris cu un curaj uimitor. Matthew Perry ne deschide larg ușile vieții lui, vorbind onest despre dependență, boală și singurătatea lui paralizantă. Într-o relatare extraordinară, pe care numai el o putea face în stilul său sincer, hilar și extrem de familiar, Matthew Perry dezvăluie mai multe despre familia destrămată, care l-a crescut (și, de asemenea, care l-a și lăsat să se descurce singur), despre dorința de validare, care l-a condus spre faimă, dar și despre golul interior, care nu a putut fi umplut nici măcar de cele mai mari visuri devenite realitate.

31. Martin Scorsese. O călătorie- Mary Pat Kelly
Impactul pe care Martin Scorsese l-a avut asupra cinematografiei a schimbat modul în care înțelegem azi filmul. Încă din 1970, a aruncat în aer convențiile cinematografice și și-a impus propriul stil, abordând, într-un mod riscant, dar cu totul strălucit, poveștile în care credea cu adevărat.
Câștigător al unora dintre cele mai prestigioase premii cinematografice, Scorsese este o legendă vie. În volumul Martin Scorsese: O călătorie, autoarea Mary Pat Kelly le ia interviuri atât lui Scorsese, cât și celor alături de care a realizat capodopere precum Șoferul de taxi, Taurul furios, Regele comediei, Băieți buni sau pelicula Killers of the Flower Moon, care va avea premiera spre finalul anului 2023.

32. Curajul de a fi vulnerabil- Brené Brown
Bazându-se pe 12 ani de cercetări deschizătoare de drumuri, Brené Brown demolează mitul cultural potrivit căruia vulnerabilitatea ar fi o slăbiciune și demonstrează că, dimpotrivă, este trăsătura care ne dă adevărata măsură a curajului.

33. Cele 5 limbaje ale iubirii- Gary Chapman
Dr. Gary Chapman (n. 1938) este unul dintre cei mai renumiți consilieri din lume pe probleme de familie. De peste 35 de ani susține conferințe pe teme de mariaj și educație a copiilor în fața unui public numeros. El însuși căsătorit de peste 45 de ani cu Karolyn și tată a doi copii, oferă și ședințe private de consiliere maritală. Cartea este o colecţie intimă de sfaturi, probleme şi soluţii pentru oricine își dorește o familie cu adevărat fericită.

34. Creierul fericit- Loretta Graziano Breuning
Creierul tău de mamifer e echipat cu tot ce-i trebuie ca să secrete oricând patru hormoni ai fericirii. Dar cum faci ca să nu-și facă de cap? Loretta Graziano Breuning îți răspunde: secretul constă în obiceiuri sănătoase, generatoare de noi rute neuronale.

35. Hotelul Portofino- J.P. O’Connell
Hotelul Portofino a început să funcționeze doar de câteva săptămâni, dar proprietarei sale, Bella Ainsworth, i se pare deja că problemele au devenit insurmontabile. Clienții din lumea bună au o mulțime de pretenții și sunt aproape imposibil de mulțumit, iar ea a ajuns ținta comploturilor puse la cale de un politician local corupt. Acesta amenință că o va târî în vâltoarea politicii din Italia lui Mussolini.
Parcă pentru a înrăutăți și mai mult lucrurile, căsnicia Bellei pare să se destrame, iar fiul ei, Lucian, încă se luptă cu traumele provocate de Primul Război Mondial. Speranțele familiei Ainsworth se îndreaptă spre viitoarea căsătorie a lui Lucian, numai că nimic nu merge conform planurilor, iar fiecare nouă încurcătură riscă să dea naștere unor probleme din ce în ce mai mari.

36. Holly- Stephen King
„Celor care îl iubesc pe King pentru romane precum Misery, unde teroarea ocolește caracterul supranatural, Holly le va potoli foamea. Scriitorul american ne arată din nou chipul exclusiv uman al răului absolut, ascuns uneori sub masca bunăvoinței, obișnuitului sau chiar a excelenței. Înfiorător!“-Marian Coman, redactor-șef Armada.

37. Copilul invizibil- Gáspár György
Copilul invizibil îi invită pe părinți să descopere metodele esențiale prin care își pot ajuta copiii să crească frumos, punând accent pe înțelegerea de sine a părinților.
Cert este că nu putem jeli ceea ce nu ne permitem să simțim; cu alte cuvinte, pentru a ne încheia copilăria dureroasă, ne mai rămâne să simțim trăirile înghețate ale copilului abandonat din noi. Și să ne reamintim că toate acele lucruri care nu s-au întâmplat – grija, atenția, prețuirea și protecția – pot fi, pentru sufletul copilului, la fel de dureroase precum cele care s-au întâmplat – abuzul, respingerea, indiferența și violența.

38. Tată bogat, Tată sărac- Robert T. Kiyosaki
Tată bogat, tată sărac este un punct de plecare pentru toţi cei care doresc să deţină controlul asupra propriului viitor financiar. Bestseller internațional, tradus în numeroase limbi, cartea ne dezvață de ideea de a lucra pentru bani și ne învață cum să punem banii să lucreze pentru noi.

39. Secretele succesului- Dale Carnegie
Dale Carnegie spunea că „succesul înseamnă să obţii ceea ce vrei, iar fericirea înseamnă să vrei ceea ce ai obţinut“.
Dar ce anume îşi doresc oamenii? Ei bine, de cele mai multe ori, e vorba despre o carieră ascendentă, prieteni de încredere, o familie iubitoare, un trai decent… şi altele asemenea. Desigur, motivele pentru care un om îşi doreşte ceva anume sunt complet personale, însă metodele prin care îşi poate atinge obiectivul sunt general valabile. Iar metodele din cartea de faţă au fost testate de peste 15 milioane de cititori de pe cinci continente, pe parcursul a trei sferturi de secol. Volumul de faţă a ajuns, cu timpul, să fie cea mai vândută carte motivaţională publicată vreodată.

40. De la idee la bani- Napoleon Hill
De la idee la bani este cea mai cunoscută scriere a lui Napoleon Hill şi, totodată, una dintre cele mai vândute cărţi din toate timpurile. Expunând, în esenţă, 13 paşi spre îmbogăţire, autorul mizează, în primul rând, pe cultivarea unei conştiinţe a banilor, a unei întregi filosofii despre succes şi prosperitate.

41. Povestea mea- Michelle Obama
În memoriile ei, o operă de o reflexivitate profundă, scrisă într-un stil fermecător, Michelle Obama îi invită pe cititori în lumea sa, făcând o cronică a experiențelor care au format-o, pornind de la copilăria trăită în partea de sud a orașului Chicago, trecând prin anii în care a fost director executiv și a trebuit să îmbine responsabilitățile de mamă cu cele profesionale, și ajungând la anii petrecuți la cea mai vestită adresă din lume.

42. Inteligența erotică- Esther Perel
Problemele care pot apărea în cadrul vieții sexuale a unui cuplu sunt diverse, de la dispariția acesteia, în urma nașterii unui copil, până la rutină, plictiseală și infidelitate. Autoarea, terapeut cu experiență în psihologia cuplurilor, ne atrage atenția că dragostea sigură și confortabilă poate intra în conflict cu pasiunea și că viața sexuală este mult mai complexă decât credem.

43. Puterea prezentului- Eckhart Tolle
Putem privi această carte ca pe o provocare: imaginea pe care o dăm acum realităţii este într-adevăr şi cea mai adecvată, adevărul ultim despre noi înşine? Ştim cine suntem, care este puterea noastră reală şi în ce rezidă ea? Însă ea este, de fapt, o călătorie spirituală în care să depăşim locurile comune ale gândirii cotidiene.
Cea mai înrădăcinată prejudecată este aceea că suntem totuna cu mintea noastră. Într-adevăr, mintea poate fi un instrument extraordinar, dar în acelaşi timp este principala sursă a anxietăţii noastre. Cu fluxul ei constant de gânduri despre trecut şi griji legate de viitor, mintea ne macină personalitatea, liniştea, potenţialul şi ne împiedică dezvoltarea spiritului.

44. Secretul longevității creierului- Leon Dănăilă
Pornește într-o călătorie fascinantă prin labirintul minții umane împreună cu acad. prof. dr. Leon Dănăilă – neurochirurgul care, după peste 40.000 de intervenții chirurgicale, continuă să salveze vieți în sala de operație și la vârsta de 90 de ani. Descoperă cum poți beneficia de puterea extraordinară a creierului uman de a se regenera, de a se vindeca și de a-și menține agilitatea indiferent de vârstă.

45. Mitul normalității- Gabor Maté
Noul volum semnat Gabor Mate în colaborare cu fiul său, Daniel Maté este o investigație revoluționară a surselor bolilor, o critică încurajatoare a modului în care societatea poate favoriza dezvoltarea afecțiunilor cronice, dar și o cale către sănătate și vindecare.

46. Țup. Imposibil e doar un cuvânt- Alex Donovici
O poveste remarcabilă despre toleranță, curaj și speranță, din care copiii vor învăța să nu renunțe nici chiar atunci când soarta pare a le fi potrivnică.

47. Băiatul cu pijamale în dungi- John Boyne
Aceasta este povestea unui băieţel german pe nume Bruno, al cărui tată a primit o slujbă foarte importantă, ceea ce înseamnă că toată familia trebuie să se mute departe de oraş, într-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinţă adevărată şi unde în spatele unor garduri nesfârşite se află sute, poate mii de oameni îmbrăcaţi în pijamale în dungi.
Bruno se străduieşte să înţeleagă ce se întâmplă în jurul său. Cititorul bănuieşte despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. Porneşte aşadar să exploreze împrejurimile şi întrezăreşte un punct care devine o pată şi pata, un băiat. Scrisă într-un limbaj simplu, copilăresc, această carte este mult mai mult decât o poveste pentru copii.

48. Când viața îți mai dă o șansă- Jojo Moyes
Împregnată de umorul caracteristic al lui Jojo Moyes, de căldură și de stilul ei narativ sclipitor, Când viața îți mai dă o șansă este o poveste despre cum un singur incident mărunt poate schimba brusc totul.

49. Ce vrăji a mai făcut pisica mea?- volum coordonat de Radu Paraschivescu
Cotizanţii acestui volum felinofil au profesii, vârste şi experienţe de viaţă diferite. Şi se bucură împreună – dacă bucurie o fi asta – de foloasele şi ponoasele notorietăţii. Unul e coregraf, altul agent literar. Unul e filozof, altul prozator. Unul e faţă bisericească, altul critic literar. Unul e poet, altul director de editură. Unul e psihiatru, altul se ocupă de Securitate. Umbrela sub care încap cu toţii e din blană şi are coadă, oricât de suprarealistă ar părea imaginea. În prezenţa pisicii, ei îşi leapădă haina profesiei şi, odată cu ea, sobrietatea posturii publice.

50. Fata de pe peron- Samantha M. Bailey
Viața lui Morgan Kincaid se schimbă datorită unui moment fatidic. Pe când se întorcea acasă de la serviciu, o femeie o roagă să îi țină bebelușul, și, înainte ca Morgan să poată să o oprească, aceasta se aruncă în fața unui tren. Morgan nu are idee cine era femeia și nu poate să înțeleagă ce anume o mânase către un gest atât de disperat. Dar, mai ales, Morgan nu știe de ce femeia i-a spus pe nume.
Ca să își demonstreze inocența, Morgan încearcă să investigheze ultimele zile ale lui Nicole, fără să își dea seama că este ea însăși în pericol.
