Se apropie cu pași repezi începerea noului an școlar și pe lângă toate cumpărăturile pe care părinții le au de făcut în materie de haine, rechizite, ghiozdane, pregătirile de natură emoțională sunt la fel de importante.
Acomodarea la creșă și grădiniță poate fi o etapă emoționantă, dar și provocatoare pentru copii și părinți deopotrivă. Pentru a ajuta copiii să treacă printr-o tranziție lină și pozitivă, poți folosi cărți speciale pentru această perioadă.
Iată cele 10 cărți pe care vi le recomand:
1. Lama Lama dor de mama- Anna Dewdney
Prin ilustrațiile viu colorate și textul simplu, “Llama Llama Dor de Mama” oferă o poveste sensibilă despre separare, adaptare și descoperirea unor experiențe noi în viața unui copil mic. Este o carte potrivită pentru părinți și educatori care doresc să ajute copiii să înțeleagă și să gestioneze emoțiile legate de începutul unei noi etape în viața lor, precum mersul la creșă sau la grădiniță.
2. Norișorul Roz merge la grădiniță- Cristina Donovici, Anda Ansheen
Norişorul Roz merge la grădiniţă! La început, nu se bucură nici măcar puţintel. Ce va face el într-un loc nou, unde nu cunoaşte pe nimeni?
După primele zile la grădiniță, Norișorul descoperă însă că TOTUL e altfel decât şi-a imaginat! Îşi face prieteni noi cu care se joacă şi învaţă, dar, cel mai important, descoperă că educatoarea Mima are un secret. Noua aventură a Norişorului se va dovedi încă o lecţie despre prietenie, bunătate şi… curajul de a înfrunta necunoscutul.
Dacă iubiți cărțile celor 2 autori români, Cristina și Alex Donovici aici găsiți toate cărțile lor.
3. Fram merge la grădiniță-Alexandra Abagiu, Irina Forgaciu
Cartea este împărțită în 2 capitole și un glosar cu idei practice pentru părinți. Prima parte își propune să familiarizeze copilul mic cu noțiunea de grădiniță, iar a doua parte prezintă fenomenul de hărțuire cunoscut sub denumirea de bullying.
La final, părinții găsesc o serie de îndrumări, întrebări și idei de jocuri care să îi ajute în dialogul cu copilul mic și care au fost gândite pentru a aprofunda teoria.
4. Bobiță și Buburuză la grădiniță- Bartos Erika
Bobiţă şi Buburuză vă prezintă o serie de poveşti care au loc într-o mică pădure, personajele fiind o mână de prieteni, o frumoasă comunitate a unor gândăcei simpatici. Personajele principale sunt Bobiţă, băieţelul melc, şi Buburuză, fetiţa mămăruţă.
Povestirile descriu mici întâmplări din viaţa de zi cu zi a personajelor, în care dragostea şi respectul faţă de natură ocupă un loc important.
5. Conni merge la grădiniță-Liane Schneider, Eva Wenzel-Bürger
Povestea explorează emoțiile pe care copiii le pot simți când încep o nouă etapă în viața lor, cum ar fi mersul la grădiniță. Cartea abordează cu empatie anxietatea și entuziasmul unui copil mic în fața acestei noi experiențe. Ilustrațiile viu colorate și textul simplu sunt concepute pentru a captiva atenția și imaginația copiilor mici.
6. Felix și Gustav merg la grădiniță-Marianna Schoett, Katarzyna Kozlowska
Felix are deja trei ani și va merge pentru prima dată la grădiniță. Alături de părinți, el se pregătește pentru această mare aventură. Aleg împreună un rucsac și pun în el lucrurile de care Felix va avea nevoie la grădiniță. De asemenea, băiatul își pregătește și cel mai loial însoțitor, pe ursulețul Gustav.
7. Eric merge la grădiniță-Ioana Chicet-Macoveiciuc
Eric merge pentru prima data la grădiniță și este puțin temător fiindcă nu știe cum se va descurca fără mami și tati. Pentru el grădinița este un loc nou, plin de oameni și lucruri noi, în care trebuie să mănânce și să doarmă și care miroase diferit față de casa lui.
Dar, de curând, a primit doua arme secrete și prețioase care îl ajută să găsească în el curajul, încrederea și în cele din urmă bucuria de a se descurca de unul singur la grădiniță.
9. Grădinița mea
Cartea descrie cum decurge o zi la grădiniță pentru Felix, un copilaș de trei ani. Bucuros că se poate juca cu copii de vârsta lui, Felix povestește despre activitățile pe care le fac copiii, vizitele și excursiile la zoo, teatru de păpuși sau pompieri, supravegheți de cei doi educatori, Lisa și Mark. Cartea are paginile cartonate și ferestre care îmbie copiii să descopere ce se ascunde sub ele.
10. Max merge la grădiniță-Christian Tielmann, Sabine Kraushaar
În cartea “Max merge la grădiniță”, personajul principal, Max, se pregătește să meargă la grădiniță pentru prima dată. Cartea explorează emoțiile și experiențele prin care trece Max în timpul primei sale zile la grădiniță. De la alegerea hainelor potrivite până la interacțiunile cu ceilalți copii și cu educatoarea, cartea urmărește aventurile lui Max într-un mod amuzant și sensibil.
Această carte poate ajuta copiii să înțeleagă și să se identifice cu emoțiile legate de începutul la grădiniță, precum și să învețe despre prietenie, cooperare și adaptare la medii noi.