Jucăriile sunt un element indispensabil în creșterea și dezvoltarea oricărui copil. Ele sunt partenerii de nădejde în procesul de învățare și de relaxare, iar multitudinea de oferte prezente pe piață face ca alegerea lor să fie dificilă, în contextul în care ne dorim o jucărie de calitate și folositoare în același timp.
Mai jos veți găsi o listă cu topul celor 10 jucării Montessori potrivite pentru vârsta de 2 ani + pe care le-am inclus pe lista noastră de cumpărături sau pe care deja le-am încercat.
1. Sortator forme geometrice și culori
Concepute pentru a ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile motorii fine, să numere, să sorteze și să recunoască mai bine modelele.
Blocurile geometrice au aceeași dimensiune, dar culori și forme diferite. În timp ce stivuiesc blocurile, copiii trebuie să stea și să echilibreze mușchii de bază pentru a mișca liber mâinile și a-și da seama ce formă se potrivește unde.
Acest tip de activitate îl va ajuta pe copil să-și controleze mișcările corpului, care sunt în coordonare cu activitatea de stivuire și sortare.
O variantă similară este și cea de mai jos: sortator incastru forme geometrice și culori.
2. Cutia cu fructe
Jucăriile Montessori pentru tăierea alimentelor pot îmbunătăți abilitățile motorii, coordonarea corpului mână-ochi, gândirea logică și pot fi folosite pentru a preda recunoașterea culorilor, sortarea, asamblarea și gruparea.
3. Pod Zic Zag cu mașini
O jucărie potrivită ce va încuraja dezvoltarea coordonării ochi-mână a copilului dumneavoastră și va îmbunătăți capacitatea de urmărire vizuală. Este perfectă pentru a fi folosită cu un partener de joacă.
4. Jocuri magnetice
Un joc simpatic și amuzant care îi va ajuta pe cei mici să își dezvolte îndemânarea și capacitatea de concentrare, în timp ce vor încerca să pescuiască cât mai multe animăluțe și să le așeze la locul lor.
Descoperă și învață-i pe cei mici să recunoască animalele. Încurajează copiii să se joace și să inventeze povești. Este util pentru a îndepărta frica celor mici de animalele vii la primul contact cu acestea. Ilustrații fermecătoare pe care cei mici le vor îndrăgi. Cutia facilitează depozitarea. Pentru joaca singur sau cu alții! Piesele se utilizează pe o tablă magnetică sau pe frigider
5. Puzzle din lemn
Puzzle-urile cu animale din lemn sunt foarte bune pentru învățarea cognitivă. Pot ajuta la dezvoltarea multor abilități, inclusiv coordonarea ochi-mână, abilități timpurii de matematică, rezolvarea de probleme.
Puzzle-urile îi ajută pe copii să-și dezvolte abilități valoroase printr-o activitate de care se bucură. Imaginile de sub piesele puzzle-ului fac rezolvarea puzzle-ului ușoară și distractivă. Toate piesele au un mâner fixat, facilitând ridicarea fiecărei piese și plasarea ei în locul corect.
6. Instrumente muzicale
Ce este mai bun decât un xilofon din lemn? Unul multicolor și vesel. Xilofonul nu poate da gres în fața micilor muzicanți. Cântarea la xilofon încurajează recunoașterea audio și dezvoltarea muzicală.
Dacă xilofonul nu v-a convins, o tobă s-ar putea să o facă.
Nu aș putea să închid categoria de instrumente muzicale fără cel de mai jos.
Un maracas drăguț din lemn și pâslă, instrument muzical pentru percuție, cu ilustrații viu colorate. Mărimea perfectă pentru mânuțe mici. Un instrument musical cu ajutorul căruia copiii învață să aprecieze muzica, să recunoască sunete și să-și dezvolte simțul ritmului.
8. Truse de scule
Cărui copil nu îi place să se joace cu trusa de scule a tăticului? Cât sunt de interesante ciocanul sau surubelnița când tata are ceva de reparat cu ele, ei bine, vă recomand o trusă specială pe care o pot folosi în siguranță.
8. Bucătărie din lemn și accesorii
Copiii vor adora să pregătească mesele pentru întreaga familie. De asemenea, ei își pot folosi imaginația pentru a crea diverse meniuri. Gătind împreună cu frații sau prietenii în mica lor bucătărie, copiii petrec timp de calitate, interacționând unii cu ceilalți.
Vă recomand și seturile de mai jos care vor face “gătitul” mult mai interactiv.
Cutiuța micuțului patiser
Atelierul de Pizza
Set pentru gătit cu șorțuleț
9. Gentuța cu activități
Jucăriile cu activități le permit copiilor să învețe abilități de bază, cum să lege șireturile, cum să închidă fermoarul, cum să închidă catarama în diferite moduri, cum să închidă nasturii și așa mai departe.
10. Ceas din lemn
Acest joc de invățare din lemn îl va ajuta pe copilul dvs. să sorteze, să recunoască formele și să aibă abilități de gândire critică, în timp ce va învăța noțiuni legate de ore și timp.