Pe Andrea am descoperit-o în mediul online, când am dat întâmplător peste canalul ei de Youtube și mi-a făcut plăcere să o urmăresc cum explică modul de utilizare a diverselor sisteme de purtare.
Din întrebările de mai jos am descoperit o mămică de 3 copii energică și pasionată, care ne-a împărtășit cunoștințele ei în materie de sisteme de purtare,
Vă invit să o cunoașteți și voi și să apelați la serviciile ei 😊
1. Cum este mămica Andrea și cum se desfășoară activitatea zilnică a unui consultant în babywearing?
Sunt o mamă cu bune și cu rele. Sunt foarte energică și cu un aer adolescentin. Îmi iubesc enorm cei 3 copii și în prezent sunt în căutarea mea ca și persoană, scop în viață.
Simt o nevoie mare pentru hrană spirituală și îmi doresc să mă pun la punct ca și om, tocmai ca să pot oferi înțelepciune copiilor mei și să am resursele necesare pentru a fii ghidul lor în viață.
În prezent activitatea mea ca și consultant e mai mult în online. Sunt căutată aproape zilnic pentru sfaturi și ajutor în babywearing. Ajut cu mare drag și tot ce fac în online ofer gratuit.
Miercurea este ziua mea liberă în care pot să plec de acasă fără copii și de regulă atunci îmi programez consultațiile fizice.
2. Când e momentul potrivit să alegem un sistem de purtare și care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmăm pentru a face alegerea corectă?
Nu recomand achiziționarea unui sistem de purtare gravidelor. Bineînțeles, e de ajutor dacă se interesează din timpul sarcinii despre ele: ce modele există, care este diferența dintre ele și așa mai departe.
Conformația fizică diferă foarte mult și e greu să recomanzi cuiva sistemul X sau Y. Ceea ce unei mame este comod, alteia îi poate provoca chiar și vânătăi. E importantă testarea sistemului mai întâi.
Imediat după naștere, când mama se simte pregătită poate contacta ori un consultant babywearing pentru testare, ori poate apela la bibliotecile locale care organizează periodic întâlniri pentru testarea sistemelor.
3. Putem pune bebelușul în sistem din primele zile de viață? Care este îmbrăcămintea adecvată în funcție de sezon și cum ne dăm seama că bebelușul are o poziție corectă în sistem?
Mai mult de atât purtatul corect într-un sistem ergonomic previne această displazie de șold. Bebelușul ne arată cum trebuie să stea în sistem.
El când stă întins pe spate își ridică genunchii la nivelul buricului. La fel face și când îl luăm în brațe: se ghemuiește așa ca o broscuță . Exact aceasta este poziția pe care o căutăm în timpul purtării într-un sistem de purtare.
Legat de îmbrăcăminte:
După 6 luni pot fi îmbrăcați mai gros, cu geci sau salopete, deoarece au sistemul muscular suficient de dezvoltat ca să nu deranjeze poziția corpului toate aceste straturi groase de haine. Însă dacă părintele are deja o protecție de iarnă atunci aș renunța la hainele groase în favoarea protecției.
4. Ai ceva trucuri pentru bebelușii care plâng în sistemele de purtare?
Bineînțeles, mai întâi ne asigurăm că sunt satisfăcute toate nevoile copilului (foame, scutec murdar, prea obosit – și atunci plâng când sunt prea obosiți).
Dacă toate acestea sunt rezolvate putem începe să obișnuim copilul treptat să stea în sistem.
Când îl punem dansăm/cântăm sau facem pași și ieșim imediat afară; atenție că sunteți contra cronometru. De regula se liniștesc când se schimbă mediul din jur.
5. Putem refolosi un sistem de purtare de la cineva din familie/cunoscuți sau cumpăra unul second-hand? La ce să fim atenți atunci când facem asta?
La wrapuri se urmărește să nu fie mâncat de molii, să nu aibă fire rupte exact în mijloc unde stă greutatea copilului.
SSC-uri (marsupiile cu închidere prin catarame), la fel, se pot purta second hand.
Se urmărește starea cataramelor (un ssc foarte uzat are cataramele roase și se pot desface în timpul purtării, dar mai sunt și elasticele de siguranță care sunt salvatoare în aceste situații, deci recomand să le folosiți neaparat la ssc-uri vechi de câțiva ani)
6. Până la ce vârstă se poate folosi un sistem de purtare și dacă au un “termen de valabilitate”?
Depinde mult de categoria de sistem de purtare.
SSC-urile (adică marsupiile cu închidere prin catarame) nu merg de la nou născut, iar până când e bun depinde mult de producător. Unele merg doar 1 an, altele 2 ani, altele merg până la 4-5 ani.
Wrapul elastic e excelent pentru nou născut/prematur însă e util doar până pe la 6-7kg.
7. Unde te găsesc persoanele care doresc să apeleze la serviciile tale?
Pot fi contactată pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/andreapaszticonsultantbabywearing
sau pe Instagram: https://www.instagram.com/momlifeincluj/
Pe lângă asta am și un canal de YouTube https://www.youtube.com/@momlifeincluj – unde postez tutoriale babywearing și vloguri din viața noastră de familie.
Cei care apelează la ajutorul meu ajută o familie cu 3 copii și le mulțumim enorm!
Îți mulțumesc și ție pentru această invitație, mi-a făcut plăcere.
Salut toți cititorii tăi și ție îți urez spor la activități în continuare ❤