Despre începuturile alăptării se vorbește des, poate nu suficient, dar despre sfârșitul alăptării prea puțin. Poate că ați primit sfaturi să renuntați la alăptat cât mai repede, întrebări incomode sau chiar “leacuri”.
Nora cunoaște parcursul și greutățile unei mame și poate să ofere suport pentru ca acest sfârșit să fie un pic mai ușor atunci când fiecare mamă este pregătită să-și încheie povestea.
1. Cum este mama Nora Niculescu și cum a început aventura în “Cuibul Berzelor”?
Mama Nora Niculescu este ca orice altă mamă. Nici mai bună, nici mai rea.
Are zile bune și zile mai putin bune, zile cu paharul emoțional plin și zile cu paharul emoțional mai gol, zile cu mult de lucru și zile cu mult timp frumos, petrecut împreună cu oamenii pe care-i iubește.
Am început aventura “Cuibul Berzelor” acum 13 ani, dorind ca munca pe care o fac să atingă vieți. Și ce mod mai potrivit de a face asta decât să contribui la un start bun al unei noi vieți? Și așa am început – întâi cu cursuri prenatale Lamaze, apoi cu Cursuri de Diversificare și prim-ajutor.
Și pentru că cea mai mare primă provocare după naștere e de obicei alăptarea, am inclus și consilierea în alăptare între serviciile Cuibului, iar de aici, a derivat în mod natural și consilierea în înțărcare.
2. La ce să se aștepte o mămică care dorește să înceapă procesul de înțărcare?
Întâi și întâi aș spune să se înarmeze cu răbdare. În general, când vorbim de o înțărcare blândă, vorbim și de un proces progresiv. Să scoți toate mesele de lapte dintr-o dată, poate fi traumatizant și pentru copil, dar și pentru corpul mamei.
3. Ce presupune conceptul de “înțărcare blândă”?
Presupune în primul rând să ne uitam atât la nevoile copilului, cât și ale mamei. Și fiecare situație e unică și particulară, de aceea eu una nu cred în rețete universal valabile.
Există niște principii de bază, însă acestea trebuie adaptate și gândite în contextul particular al fiecărei familii.
Contează vârsta copilului, personalitatea sa, motivația mamei, dacă se urmărește o înțărcare doar de zi sau doar de noapte sau dacă obiectivul e înțărcarea totală.
Contează tipul de sprijin de care mama are parte în acest proces. Și contează și contextul general al vieții lor.
De toate aceste lucruri trebuie ținut cont, pentru a avea parte de o înțărcare blândă.
4. Ne poți spune câteva trucuri pe care mămicile le pot folosi pentru a ușura înțărcarea?
Cred că cel mai important truc ar fi să le fie lor clar de ce anume vor să facă acest pas. Să fie o motivație puternică și personală.
Adică să fie o motivație relevantă pentru ele în mod direct, nu să fie o decizie luată sub presiunea altor persoane din jur.
Căci în momentul în care mama este aliniată ei însăși, va avea cu totul alte resurse pentru a-i fi alături copilului în procesul său.
Și poate un truc mai evident, ar fi să ceară ajutor.
Nu ar trebui să ne așteptăm ca o mamă să știe cum să încheie armonios acest proces, așa cum nu ar trebui să ne așteptam ca debutul alăptării să vină total de la sine și fără nici o provocare.
Dar în ambele situații ajută să ai niște informații inițiale corecte și să știi cui să ceri ajutorul la nevoie.
În plus, un element pe care eu îl consider esențial, este ca mama să știe că poate ține legătura cu mine și pe toată durata procesului de înțărcare, în caz că simte nevoia sau dacă apar situații neprevăzute care ar putea necesita o reconfigurare a planului. În cadrul consilierilor în înțărcare pe care eu le fac, acest sprijin ulterior e inclus și el în tariful consilierii.
5. Sunt medicamentele indicate pentru a opri lactația?
Dacă înțărcarea se face treptat, în general această problemă nu apare, căci corpul apuca să regleze progresiv nivelul hormonilor implicați și secreția lactată scade și ea progresiv.
Dacă însă e necesară înțărcarea bruscă, indiferent că e pe considerente medicale sau din altă nevoie a mamei, atunci trebuie grijă suplimentară la acest aspect.
Există atât variante medicamentoase pentru o opri lactația, cât și variante naturale ce pot fi luate în calcul, împreună cu detensionarea sânilor la nevoie, în cazul în care se angorjează.
Toate aceste aspecte sunt pe îndelete discutate și anticipate în cadrul consilierii în înțărcare.
6. Există “efecte adverse” asupra corpului mamei după ce aceasta oprește alăptarea?
Dacă înțărcarea se face blând, atunci e puțin probabil ca corpul mamei să reacționeze agresiv.
Dar dacă se face brusc și fără un plan prealabil care să includă și o conduită corectă în caz că organismul reacționează prea puternic, exista riscul ca mama să se confrunte cu furia laptelui sau chiar și cu mastită.
Ceea ce nu e nici plăcut, nici de dorit. Și e ceva ce poate fi evitat cu o planificare adecvată împreună cu consilierul în înțărcare.
7. Ce se poate face cu laptele matern congelat care a expirat?
Există câteva variante, în funcție și de ce simte mama.
Laptele expirat poate fi aruncat, poate fi folosit pentru a crea niște bijuterii de lapte matern, se poate folosi la a face produse de corp cu lapte matern – gen scrub, săpun sau loțiune pentru corp sau scalp.
Pe internet se pot găsi diferite rețete în acest sens. Însă trebuie ținut cont și de cum miroase acest lapte odată dezghețat și utilizat în asemenea produse și, poate nu ar strica și o discuție cu un medic dermatolog înainte, pentru orice siguranța.
8. Citeam zilele trecute că sunt mămici care au făcut abcese mamare la câteva luni după ce au înțărcat. Se pot preveni acestea cumva?
În principiu, o înțărcare blândă și progresivă previne un asemenea rezultat în viitor. E un motiv în plus pentru a merge pe această abordare, atunci când acest lucru e posibil.
În caz de abces mamar, indiferent de momentul în care mama s-ar confrunta cu el, e esențial să se ia legătura repede cu medicul pentru un tratament adecvat.
9. Ai un sfat pentru cele care au pornit deja pe drumul înțărcării?
Le-aș spune să fie atente atât la copilul lor și la semnalele pe care el le transmite, cât și la cum se simt ele în acest proces.
Iar dacă în orice moment se simt nesigure sau lucrurile par să nu meargă în direcția potrivită, să ceară ajutorul unui consilier în înțărcare. Niciodata nu e prea târziu pentru a face lucrurile bine și cu sprijin adecvat.
Iar dacă totul pare să meargă lin, atunci le doresc să se bucure din plin de ultimele conexiuni de acest fel cu puiul lor.